Понад 50 країн закликало Росію розкрити обставини отруєння Навального

Навального отруїли 20 серпня
Фото: EPA

Держави – учасниці Конвенції про заборону хімічної зброї заявили, що будь-яке отруєння людини нервово-паралітичним агентом вважають використанням хімічної зброї. Вони закликали РФ озвучити інформацію про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

56 країн – учасниць Конвенції із заборони хімічної зброї випустили резолюцію, у якій ідеться, що країни абсолютно впевнені, що проти російського опозиційного політика Олексія Навального було застосовано бойову речовину "Новачок".

Вони нагадали, що цю саму речовину було використано у Великобританії 2018 року.

"Будь-яке отруєння людини нервово-паралітичним агентом вважають використанням хімічної зброї. Це викликає глибоке занепокоєння. Використання хімічної зброю де завгодно, коли завгодно, ким завгодно, за будь-яких обставин неприйнятне та суперечить міжнародним стандартам і нормам, що забороняє таке використання", – ідеться в заяві.

У ній зазначено, що Росія не надала результатів розслідування отруєння Навального. Країни, що підписали резолюцію, вимагають у РФ розкрити обставини цієї справи.

Членами Організації із заборони хімічної зброї є 191 держава. Серед країн, які підписали резолюцію, – Україна, Німеччина, США, Австралія, Канада, Великобританія, Угорщина, Греція та інші.

20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погіршення стану політика. Навальний перебував у токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без свідомості. Уранці 22 серпня його літаком доправили до берлінської клініки "Шаріте".

2 вересня німецький уряд повідомив, що в організмі Навального виявили сліди речовини, схожої за складом на "Новачок". Біологічний матеріал, який взяли у політика, досліджувала спеціальна лабораторія збройних сил Німеччини. Факт отруєння Навального речовиною із групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції.

Соратники російського опозиціонера заявляли, що виявили пляшку зі слідами "Новачка" в готельному номері Навального в Томську.

У міністерстві закордонних справ РФ сказали, що заяви Берліна про отруєння Навального не підкріплені фактами. Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджує, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

Навальний був у комі 18 днів. Лікарі "Шаріте" повідомили 7 вересня про виведення Навального з медичної коми і від'єднання від апарата штучної вентиляції легенів. 14 вересня німецькі лікарі поінформували, що політик почувається краще й уже зводиться на ноги. 22 вересня Навального виписали із клініки "Шаріте".

Прессекретарка опозиціонера Кіра Ярмиш розповідала, що процес реабілітації в Німеччині триватиме "багато часу": "Це явно питання не кількох днів і, напевно, навіть не кількох тижнів".

У березні 2018 року "Новачком" у Солсбері було отруєно експолковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію, захворів також поліцейський Бейлі, який одним із перших прибув на місце інциденту.