Блінкен: Епоха, яка була після холодної війни, закінчилася

Блінкен: Росія напала на сусіда. Вона повернулася до майже тоталітарних репресій удома
Фото: EPA

Держсекретар США Ентоні Блінкен підвів межу під періодом потепління в міжнародних відносинах, який настав після падіння Берлінської стіни та розвалу Радянського Союзу. Про це він заявив 4 квітня на урочистій церемонії встановлення у стінах Держдепартаменту США погруддя 61-го керівника цього відомства Джеймса Бейкера, його цитує сайт Держдепу.

Бейкера, який підтримував тісні особисті стосунки з міністром закордонних справ СРСР періоду перебудови Едуардом Шеварднадзе, вважають архітектором багатьох угод про контроль над озброєнням, укладених у той період.

Однак, як зазначив Блінкен, ця епоха співпраці відійшла в минуле.

"Ми знову опиняємося у вирі історії... Епоха, яка була після холодної війни, закінчилася. Росія напала на сусіда. Вона повернулася до майже тоталітарних репресій удома. Погрожує навіть застосуванням ядерної зброї", – зазначив він.

Зі свого боку 91-річний Бейкер висловив думку, що "вітри війни сильно дмуть в Україні, чиї громадяни докладають героїчних зусиль, щоб зберегти свою незалежність".

Контекст:

Холодною війною вважають політичне протистояння між країнами соціалістичного табору (зокрема СРСР) та країнами Заходу. Одним із головних складників конфронтації була ідеологічна боротьба тобто боротьба СРСР та США за домінантне становище у світовій громадській думці. Завершилася вона у грудні 1991 року розвалом Радянського Союзу.

Після закінчення холодної війни відносини між Заходом та Росією покращилися.