Бомбардувальники США відпрацьовують у Європі ракетні атаки на російський флот – Forbes

В-1 може нести 24 ракети LRASM
Фото: ЄРА
Військово-повітряні сили США відпрацьовують використання стратегічних бомбардувальників із поворотним крилом В-1 для атаки на російський флот. Про це 27 жовтня повідомив Forbes.

Видання розповіло про політ у Європі двох таких бомбардувальників, які можуть нести протикорабельні ракети великої дальності (LRASM).

Під час навчань партнери США допомагали з дозаправленням бомбардувальників у повітрі та відпрацюванням захисту літаків від можливої атаки російських літаків.

Зокрема, за даними Forbes, 19 жовтня два В-1 пролетіли через міжнародний повітряний простір над Чорним морем, їх дозаправляв турецький літак, а російські винищувачі Су-30, які підняли з території окупованого Криму, спостерігали за цим процесом.

Видання наголошує, що кожен В-1 може нести по 24 ракети LRASM, а два такі бомбардувальники здатні потопити Балтійський флот РФ "за одним заходом".

Автор матеріалу пише, що те саме стратегічні бомбардувальники можуть зробити з російськими кораблями і в Чорному морі, не покидаючи повітряного простору країн НАТО.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

Про те, що НАТО нарощуватиме свою військову присутність у Чорноморському регіоні, наприкінці 2020 року говорив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. Він пояснював необхідність таких дій тим, що РФ збільшує свою військову присутність у Криму.

За понад сім років окупації РФ Крим перетворився на військову базу, сказав 23 серпня 2021 року президент України Володимир Зеленський.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба говорив, що Україна та НАТО у тісній співпраці здатні відновити безпеку в Чорному морі, яку порушила Росія.