Борис Джонсон заявив, що відмовляв Путіна від вторгнення в Україну, але той боявся "запуску ракет НАТО по Москві"

Джонсон розповів про спілкування з Путіним до вторгнення РФ в Україну
Фото: EPA

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон намагався відмовити нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна від вторгнення в Україну. Про це політик розповів у мемуарах Unleashed, фрагменти цитує The Times 3 жовтня.

За словами Джонсона, Путін був дуже занепокоєний імовірним запуском ракет НАТО по Москві.

Джонсон зазначив, що ніхто не пропонував розмістити ракети НАТО на українській землі, але Путін постійно повертався до цього питання. Він казав, що не знадобиться багато часу, щоб ракета, запущена з території України, "уразила Москву".

"Якоїсь миті він зробив своєрідне моторошно-жартівливе зауваження про ризик прорахунку – ненавмисного обміну ядерними ударами між Росією і НАТО", – ідеться в мемуарах експрем'єра Великобританії.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

12 вересня 2024 року Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну.

25 вересня Путін заявив, що розширив умови для застосування ядерної зброї. Агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави запропонували розглядати як їхній спільний напад на РФ. Крім того, Путін попередив, що ядерна відповідь може бути також у разі агресії проти Білорусі.