Боровой про протести у РФ: Із мітингувальниками розправлялися жорстко. Кремль хотів продемонструвати свою силу перед інавгурацією Путіна

Боровой: Можливо, у подальшому політика Кремля буде гнучкою, але її метою стане не добробут країни або економічні перетворення, а утримання влади
Фото: Константин Боровой / Facebook

Президент РФ Володимир Путін продемонстрував, що ще в змозі протистояти акціям протесту в країні. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив російський опозиціонер і політичний експерт Костянтин Боровой.

Затриманням учасників акції протесту "Він нам не цар", яка пройшла в Росії 5 травня, влада країни хотіла продемонструвати свою силу перед інавгурацією президента РФ Володимира Путіна. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив російський опозиціонер і політичний експерт Костянтин Боровой.

"Протистояння громадян владі посилюється. Використовують будь-який привід для протестів. Ідеться не про якийсь окремий випадок, люди виступають конкретно проти влади. Навальний (опозиціонер Олексій Навальний. – "ГОРДОН") не погоджує цього процесу з іншими демократичними лідерами та партіями. Це істотно послаблює протести. І робить їх схожими на провокації. Кремль був готовий до мітингів, підготувавши бригади тітушок, яких називають "козаками". Із мітингувальниками розправлялися жорстко. Кремль хотів продемонструвати свою силу перед інавгурацією Путіна. По всій країні затримали понад 1,3 тис. осіб. Це розраховано на ту невелику частину суспільства, яка досі підтримує чинний режим. Путін продемонстрував, що він ще в змозі протистояти протестам. Але така протидія мітингувальників свідчить про слабкість режиму", – зазначив Боровой.

Він уважає, що інавгурація Путіна, яка пройшла сьогодні, була лише формальним заходом.

"Кремль здатний лише на силову відповідь незадоволеним громадянам. А правильно було б реагувати демократичними перетвореннями, боротьбою з корупцією тощо. Але це системоутворювальні елементи. Це і є влада. Інавгурація Путіна – формальний захід. Усі розуміють, що йдеться не про вільні вибори, а про узурпацію влади. Ми побачили спробу підтвердження легітимності влади. Можливо, надалі політика Кремля буде гнучкою, але її метою стане не добробут країни або економічні перетворення, а утримання влади. Це єдина мета, яку переслідує керівна група. Сюди ж можна додати їхнє бажання особистого збагачення", – підкреслив Боровой.

5 травня у РФ пройшла акція протесту під назвою "Він нам не цар". Її організував опозиціонер Олексій Навальний із нагоди інавгурації президента РФ Володимира Путіна.

Самого Навального затримали вдень на Пушкінській площі в Москві і відвезли до райвідділу поліції, але пізніше відпустили.

За інформацією "ОВД-Инфо", у 27 містах Росії було затримано 1597 осіб.