Брейвік уперше розкаявся в убивстві 77 осіб – ЗМІ

Терорист нібито зізнався, що відмовився від нацистської ідеології
Фото: EPA

За даними газети Verdens Gang, норвежець Андерс Брейвік, який улаштував подвійний теракт у 2011 році, надіслав тюремній адміністрації лист із каяттям.

Норвежець Андерс Брейвік, який організував у 2011 році подвійний теракт, уперше заявив, що шкодує про скоєне. Про це 15 лютого норвезька газета Verdens Gang повідомила з посиланням на лист, який ув′язнений надіслав тюремній адміністрації.

Терорист нібито зізнався, що відмовився від фашистської та націонал-соціалістичної ідеологій і тепер не зараховує себе до жодного з цих рухів.

За даними видання, послання Брейвік написав ще в березні 2017 року після того, як апеляційний суд Норвегії відмовив йому у скарзі на порушення прав людини. Засуджений був незадоволений умовами одиночного утримання.

До цього норвежець шкодував, що йому не вдалося вбити більше людей, а на судових засіданнях вітався з присутніми нацистським жестом, піднявши праву руку.

22 липня 2011 року Брейвік підірвав бомбу в урядовому кварталі в Осло, а також розстріляв учасників молодіжного літнього табору на острові Утея. Жертвами його терактів стало 77 осіб, 151 дістала поранення.

24 серпня 2012 року суд засудив норвежця до 21 року ув'язнення з можливістю необмеженого продовження строку.

У в'язниці Брейвіку заборонили спілкуватися з іншими ув'язненими, але він може говорити з охоронцями та іншим персоналом в'язниці. Також він має телевізор, комп'ютер без доступу в інтернет і приставку. Сам Брейвік уважає такі обмеження "тортурами".