Британські винищувачі перехопили над Північним морем російські протичовнові літаки

У ВПС Великобританії зазначили, що Ту-142 перебували недалеко від британського повітряного простору
Фото: raf.mod.uk

Для перехоплення над Північним морем двох російських протичовнових літаків Ту-142 британські винищувачі Typhoon вилітали з аеродрому в Шотландії.

28 листопада реактивні винищувачі Typhoon британських військово-повітряних сил перехопили над Північним морем два російські протичовнові турбогвинтові літаки Ту-142 (Bear-F за кодифікацією НАТО). Про це поінформував сайт ВПС Великобританії.

"Typhoon піднялися в повітря, щоб перехопити російські військові літаки, які діють у міжнародному повітряному просторі... Дуже важливо, щоб їхнє переміщення ретельно контролювали під час польоту поблизу повітряного простору Великобританії", – ідеться в повідомленні.

Британські винищувачі вилітали з аеродрому Лоссімут у Шотландії, їхнє дозаправлення в повітрі забезпечував літак-дозаправлювач Voyager.

Представники Королівських ВПС Великобританії зазначили, що необхідність перехоплення російських літаків виникла у зв'язку із завантаженістю повітряного простору над Північним морем і частим відключенням у Ту-142 приладів геолокації літака.

Дії російської сторони військові Великобританії назвали непрофесійними, а роботу своїх пілотів – "фантастичною".