Cambridge Analytica заявила, що діставала дані не більше ніж 30 млн користувачів Facebook

Cambridge Analytica проводить внутрішній аудит
Фото: EPA

Британська компанія Cambridge Analytica повідомила, що подала в суд на дослідний центр Global Science Research, який, згідно з укладеним контрактом, збирав дані користувачів Facebook.

Cambridge Analytica укладала контракт із дослідницьким центром Global Science Research на отримання даних не більше ніж 30 млн користувачів Facebook. Про це йдеться в прес-релізі британської компанії від 4 квітня.

У такий спосіб аналітики спробували спростувати інформацію головного технічного директора Facebook Майка Шрепфера, який стверджував, що стали доступними дані 87 млн осіб.

У заяві наголошують, що Cambridge Analytica не використовувала даних GSR у роботі на президентських виборах у США у 2016 році.

Також компанія повідомила, що подала в суд на підрядника, коли дізналася від представників Facebook, що він дістав інформацію із соцмережі неналежним чином.

Cambridge Analytica запевнила, що одразу ж видалила з усіх серверів зазначені дані, і у 2017 році це нібито підтвердив внутрішній аудит. Зараз компанія проводить повторну перевірку щодо цього.

19 березня газета The New York Times повідомила, що британська Cambridge Analytica у 2016 році зібрала особисті дані 50 млн користувачів Facebook і могла допомогти Дональду Трампу здобути перемогу на виборах президента США. Компанія намагалася моделювати уподобання користувачів соцмереж, показуючи їм відповідну політичну рекламу.

Телеканал Channel 4 News зняв на приховану камеру розмову з головою Cambridge Analytica Александром Ніксом, який зізнався, що понад 200 разів втручався у виборчі кампанії по всьому світу, зокрема в Нігерії, Кенії, Чехії, Індії та Аргентині.

"Медуза" писала, що Cambridge Analytica було створено у 2013 році за участю американського мільярдера Роберта Мерсера, одного з головних донорів передвиборчого штабу Трампа. Віце-президент компанії – Стів Беннон, колишній керівник популярного серед ультраправих консервативного сайта Breitbart і екс-радник Трампа.

19–20 березня акції Facebook упали на 8%, а засновник компанії Марк Цукерберг утратив $6,7 млрд.

21 березня він пообіцяв, що роботу соцмережі вдосконалять для кращого захисту особистих даних користувачів. Цукерберг також викупив рекламу в британських газетах, щоб попросити вибачення за можливий витік.

Через скандал свої профілі з Facebook видалили компанії Tesla і SpaceX, а також журнал Playboy.

11 квітня Цукерберг виступить перед комітетом з енергетики та торгівлі Палати представників Конгресу США.