Cейм Польщі закликав заблокувати імпорт в ЄС агропродукції з Росії і Білорусі

У польському парламенті ухвалили резолюцію щодо російської і білоруської агропродукції
Фото: EPA

Нижня палата Cейму Польщі 7 березня ухвалила резолюцію "Про запровадження санкцій у зв'язку з імпортом російського і білоруського продовольства і сільськогосподарської продукції в ЄС". Про це повідомляють на сайті Сейму.

"Ми закликаємо Єврокомісію внести пропозицію щодо запровадження санкцій у зв'язку з імпортом російського і білоруського продовольства і сільськогосподарської продукції в Євросоюз", – ідеться в документі.

Згідно з резолюцією, імпорт продовольства і сільськогосподарської продукції з Росії і Білорусі й далі приносить "величезні доходи" виробникам, торговцям і бюджетам цих країн.

Водночас палата закликала Раду ЄС і Європарламент вжити заходів для захисту чутливих секторів ринку ЄС від надмірного імпорту з України. У документі також зазначено, що ситуація в європейському сільському господарстві вимагає перевірки положень "зеленої" угоди.

У резолюції Сейм підкреслив, що імпорт продовольства і сільськогосподарської продукції з Росії і Білорусі й далі приносить цим країнам величезні доходи.

"Нашим моральним обов’язком є ​​зупинити торгівлю, яка може прямо чи опосередковано сприяти зміцненню спроможності Росії і Білорусі, яка її підтримує, продовжувати війну з Україною, особливо тому, що в російському імпорті може бути зерно, вкрадене з окупованих територій України", – заявили в польському парламенті.

Сейм також зазначив, що торгівля із цими країнами негативно впливає на єдиний ринок, оскільки Росія продовжує свою стратегію використання харчових продуктів як зброї.

Контекст:

За 2023 рік Польща імпортувала з Росії товарів на $2,6 млрд, а з Білорусі – на $450 млн. Імпорт аграрної продукції з Росії в Польщу сягнув $117 млн і перевищив рівень 2021 року. Про це йдеться у статті "Української правди", яку опублікували 29 лютого.