"Ми всі непокоїмося про вас". ЗМІ повідомили деталі зустрічі Чарльза III із Зеленським

Зеленський зазначив, що зустріч із королем була "воістину особливим моментом"
Фото: The Royal Family / Twitter
BBC опублікувала відео зустрічі президента України Володимира Зеленського із королем Великобританії Чарльзом III 8 грудня.

Вони зустрілися у Букінгемському палаці в Лондоні.

Зеленський сказав королю, що для нього "велика честь бути там", і подякував за те, що той знайшов час для зустрічі.

Король йому відповів, що непокоїться про Україну.

"Ми всі непокоємося про вас і вашу країну так, що я не можу передати", сказав король.

За даними агентства PA Media, під час особистої бесіди король і український президент обговорили війну в Україні та роль Великобританії у підтримці українців. На закриту частину розмови до них долучилися головний особистий секретар короля і королеви-консорт Клайв Олдертон, глава Офісу президента Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, додало агентство.

Потім під час виступу у Вестмінстерському палаці Зеленський заявив, що зустріч із королем була "воістину особливим моментом".

Зеленський зазначив, що став першим президентом України за всю історію українсько-британських відносин, якого вшанував аудієнцією британський монарх. "Вдячний Його Величності за теплий прийом і підтримку українських громадян, які знайшли притулок від війни у Великобританії", – заявив український президент.

Контекст:

Зеленський 8 лютого прибув до Великобританії. Він прилетів до Лондона літаком королівських ВПС, візиту не анонсували з міркувань безпеки.

Під час поїздки Зеленський виступив у британському парламенті, закликавши союзників до створення коаліції задля надання Україні бойових літаків, і провів переговори з прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком.

Візит до Великобританії – другий візит за кордон Зеленського за час повномасштабної війни. Першу закордонну поїздку з початку вторгнення РФ він здійснив наприкінці грудня 2022 року – у США. Повертаючись із цієї поїздки, Зеленський зустрівся у Польщі з президентом країни Анджеєм Дудою.