Чехія планує обговорити в Раді ЄС вибухи на арсеналі, до яких може бути причетною РФ

Чехія оголосила в розшук двох громадян РФ, їх вважають причетними до вибуху складів боєприпасів на комплексі Врбетіце
Фото: depositphotos.com
Міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек 19 квітня на онлайн-засіданні Ради Євросоюзу із закордонних справ розповість про вибухи на військових складах, які сталися у 2014 році. Про це Гамачек написав у Twitter.

"Я проінструктував наших послів у ЄС та НАТО, щоб поінформувати наших союзників про справу Врбетіце", – зазначив він.

У засіданні Ради ЄС візьмуть участь міністри закордонних справ усіх 27 держав – членів ЄС. Глава МЗС України Дмитро Кулеба також візьме в ньому участь, він запропонує низку практичних кроків для зміцнення дієвої підтримки України з боку ЄС.

Контекст:

Гамачек 17 квітня оголосив, що протягом 48 годин із Чехії вишлють 18 російських дипломатів, оскільки їх "чітко ідентифікували спецслужби Чеської Республіки як офіцерів російських спецслужб".

Окрім того, Чехія оголосила в розшук громадян Росії Олександра Петрова і Руслана Боширова, яких підозрюють в отруєнні ексофіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, котрі проживали у британському Солсбері. У Чехії їх вважають причетними до вибуху складів боєприпасів на комплексі Врбетіце 16 жовтня 2014 року.

Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що РФ відповість на вислання з Чехії 18 російських дипломатів. "Празі добре відомо, що відбудеться після таких фокусів", – сказала вона.