Через збій у програмному забезпеченні Microsoft у світі зупинили роботу авіакомпанії, банки й інші сервіси

У компанії заявили, що працюють над виправленням ПЗ
Фото: ЕРА

19 липня компанія Microsoft заявила про збій в обслуговуванні систем. За даними ЗМІ, це призвело до технічного колапсу транспорту, логістики й перевезень у всьому світі.

Проблема торкнулася всіх користувачів Microsoft 365 (колишній Office), ідеться в повідомленні.

"Ми продовжуємо роботу з усунення наслідків для порушених програм і служб Microsoft 365. У міру усунення залишкового впливу користувачам повертатимуть виправлення", – ідеться в повідомленні.

У релізі зазначено, що збій почався 18 липня через зміну конфігурації в частині внутрішніх робочих навантажень у платформі хмарних обчислень Azure. Це спричинило "перебої між ресурсами зберігання й обчислень, що призвело до збоїв під'єднання, котрі торкнулися служби Microsoft 365".

Register пише, що по всьому світу фіксують збій у роботі пристроїв із системою Windows. За даними видання, яке спеціалізується на технологіях, це пов'язано з помилкою в оновленні від постачальника рішень інформаційної безпеки CrowdStrike. Користувачі скаржаться на появу "синього вікна смерті" на пристроях із Windows 10.

"CrowdStrike ознайомлений із повідомленнями про збої на хості Windows, пов'язані з програмою Falcon. До симптомів входять хости, на яких виникає помилка bugcheck \ blue screen, пов'язана з датчиком Falcon", – цитує видання повідомлення компанії.

Програмний збій призвів до технічного колапсу в багатьох країнах світу. За даними Reuters, найбільші американські авіакомпанії American Airlines, Delta Airlines, United Airlines і Allegiant Air зупинили польоти через проблеми зі зв'язком.

Через масштабний збій зупинилася робота аеропортів – як пише Financial Times, закрився міжнародний аеропорт Сіднея (Австралія) і Берліна (Бранденбург, ФРН). В Ірландії й Іспанії пасажирів попереджають, що керування аеропортами здійснюють у "ручному режимі", що може призвести до затримок.

Sky News повідомляє, що у США через проблеми з Windows вимкнено лінії екстреного зв'язку 911 на Алясці, в інших штатах цієї інформації не підтверджують. Сам британський канал працює в обмеженому режимі – лише в онлайн-трансляції, поінформували у ЗМІ.

Контекст:

Низка українських сервісів 19 липня також повідомила про збій. "Нова пошта" зупиняла роботу з клієнтами, Sense Bank повідомив, що користувачам тимчасово недоступні картки, рахунки й послуги.