Чисельність військ США у Європі протягом кількох місяців зросла на 30% – голова комітету начальників штабів США

Міллі: Цього ранку в нас, грубо кажучи, 102 тис. військовослужбовців США в зоні операцій EUCOM у багатьох країнах
Фото: EPA
Чисельність військовослужбовців у складі Європейського командування збройних сил США (EUCOM) упродовж кількох місяців зросла на 30%. Про це повідомив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі 23 травня на брифінгу, поінформувала пресслужба Пентагону.

"Минулої осені збройні сили США нараховували приблизно 78 тис. осіб у складі EUCOM – сухопутних військ, флоту, військово-повітряних сил, морської піхоти та космічних сил. За кілька коротких місяців ми збільшили цей показник більше ніж на 30%. Цього ранку в нас, грубо кажучи, 102 тис. військовослужбовців США у зоні операцій EUCOM у багатьох країнах", – заявив він.

Зокрема, зараз до їхнього складу входять 12 винищувальних ескадрилій та дві бригади бойової авіації.

"А на землі у нас є два корпуси, дві дивізії та шість бойових груп бригад, а також різні допоміжні засоби", – додав генерал.

Контекст:

24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

16 березня генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що країни Північноатлантичного альянсу й далі зміцнюватимуть східний фланг НАТО через вторгнення Росії в Україну. "Наразі сотні тисяч військовослужбовців перебувають у стані підвищеної боєготовності в усьому Альянсі. 100 тис. американських військовослужбовців у Європі. І приблизно 40 тис. військовослужбовців під безпосереднім командуванням НАТО, переважно у східній частині Альянсу", сказав він.

24 березня Столтенберг заявив, що лідери країн НАТО на позачерговому саміті 24 березня, присвяченому вторгненню РФ в Україну, досягли домовленості про розміщення додаткових військ Альянсу в Європі.