Чоловік білоруської спортсменки Тимановської поїхав до Києва. До її батьків, можливо, прийшли силовики

Тимановська попросила Польщу про політичний притулок
Фото: kristi_timanovskaya / Instagram
Чоловік білоруської спортсменки Христини Тимановської, яку влада Білорусі після критики на адресу національного олімпійського комітету Білорусі зняла з участі в Олімпіаді в Токіо й хотіла відправити до Мінська, поїхав до Києва.

Про це 2 серпня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" розповів засновник видання Tribuna.com Дмитро Навоша. За словами журналіста, чоловік Тимановської вже в Києві, йому "встигли оперативно допомогти виїхати".

Навоша сказав спочатку, що до Києва чоловік Тимановської поїхав з дитиною, але згодом у Twitter уточнив: дітей у пари поки немає, чоловік поїхав один.

Як повідомив у Telegram Білоруський фонд спортивної солідарності, бабуся Тимановської заявила, що до батьків спортсменки в місто Климовичі в Могильовській області з Мінська приїхали, імовірно, силовики.

Тимановська попросила Польщу про політичний притулок. Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський сказав Білоруському фонду спортивної солідарності, що країна готова прийняти спортсменку.

Контекст:

Тимановська 1 серпня розповідала, що білоруські спортивні функціонери вирішили без її відома виставити її на Олімпіаді на 400-метрівці, хоча вона бігає дистанції по 200 м.

Це сталося тому, що білоруський НОК "накосячив" і у спортсменок, які мали вперше брати участь в Олімпіаді, не було достатньої кількості допінг-проб, пояснила Тимановська.

Коли ситуація стала публічною, спортсменку спробували посадити на літак до Мінська, за її словами – примусово.

"Я боюся, що в Білорусі мене, можливо, можуть посадити до в'язниці. Я не боюся того, що мене звільнять або виженуть із нацкоманди. Я турбуюся про свою безпеку. І думаю, що наразі в Білорусі для мене небезпечно", – пояснювала Тимановська. Вона заявила, що має намір просити притулок, у якій саме країні – ще думає. За словами легкоатлетки, у її історії політики немає.

"Я б ніколи в житті не стала так різко реагувати, якби заздалегідь до мене підійшли, пояснили ситуацію і дізналися, чи можу я пробігти 400 м, чи готова я? Усе вирішили зробити за моєю спиною, я намагалася дізнатися цю інформацію, але отримала лише ігнор", – пояснювала вона свою реакцію.

Тимановська звернулася в Міжнародний олімпійський комітет і в поліцію. Чехія і Польща запропонували їй захист і допомогу.

Цю ніч вона провела в аеропорту, у МОК вимагають пояснень від Білорусі та допускають введення нових санкцій проти НОК країни у зв'язку з інцидентом із Тимановською.