Чоловік російської журналістки Славіної, яка загинула після самопідпалу біля будівлі МВС, заявив, що продовжить її справу

Журналістка загинула 2 жовтня
Фото: Ирина Славина / Facebook

Нижньогородське видання Koza Press, засноване журналісткою Іриною Славіною, яка підпалила себе після обшуку силовиків, існуватиме, і його редакційної політики не будуть змінювати. Про це повідомив чоловік загиблої Олексій Мурахтаєв.

У Росії чоловік головної редакторки нижньогородського видання Koza Press Ірини Славіної, яка підпалила себе біля будівлі управління міністерства внутрішніх справ Росії, заявив, що продовжить справу дружини. Про це Олексій Мурахтаєв повідомив в інтерв'ю "Новой газете", опублікованому 14 жовтня.

Він розповів, що видання Славіної протягом восьми років існування стало в місті відомим.

"Їй телефонувало багато людей, пропонували свої матеріали, вона дивилася, добирала. Мабуть, усі відчули, що є тепер така ось віддушина. Народ же поганим не буває, буває народ, який спить. Ось Нижній спить. У нас тут, коли був чемпіонат світу з футболу, повно іноземців приїхало. І вони влаштували тут хід. Веселі, класні хлопці. І ось тоді Нижній прокинувся. А зараз знову спить, усіх настільки життя притиснуло, що навіть немає жодного проблиску", – підкреслив Мурахтаєв.

Чоловік зазначив, що не має жодного стосунку до журналістики, він – штурман далекого плавання.

"Тепер ось як бути? За пів року я маю стати офіційним власником Іриного ЗМІ. До медіа я маю стосунок, м'яко кажучи, віддалений. Тому треба буде якось налагодити систему, щоб усе це було на рейках і працювало без мене і без Ірини. Я вважаю це важливим, тому що це пам'ять про неї. Koza Press існуватиме, і її редакційної політики не будуть змінювати. А як інакше жити?" – заявив вдівець.

Він висловив думку, що жити в Росії стає все гірше.

"Жити в Росії добре, а от у Російській Федерації – хріново. І в мене таке відчуття, що з кожним роком стає все гірше. Я вважаю: має бути змінюваність влади якась. Тому що кожен у нас окремо зараз – нормальна, у принципі, людина. А коли всі разом – це якась зграя. Чому так виходить, не знаю. Але треба дізнатися. Інших варіантів же немає", – додав Мурахтаєв.

1 жовтня у Славіної провели обшук у кримінальній справі, порушеній проти російського підприємця Михайла Іоселевича, пише "Радио Свобода". Його обвинувачують у здійсненні на території Росії діяльності небажаної організації – у зв'язку з тим, що в належному йому приміщенні, за версією слідства, влаштовували лекції активісти руху "Открытая Россия". У Славіної під час обшуку вилучили електронні пристрої, особисті речі, документи, блокноти із записами тощо.

В управлінні Слідчого комітету в Нижньогородській області стверджують, що інформація про зв'язок смерті Славіної з проведеним у неї обшуком "не має під собою жодних підстав".

Журналістку неодноразово штрафували за її пости в соцмережах і організацію ходів. Зокрема, у березні 2019 року суд у Нижньому Новгороді оштрафував Славіну на 20 тис. руб. (7,2 тис. грн), визнавши її винною в організації неузгодженого ходу на спомин про російського політика Бориса Нємцова, повідомляло "Радио Свобода". У жовтні 2019 року Славіну оштрафували на 70 тис. руб. (25,3 тис. грн) за "неповагу до влади і суспільства" після того, як вона у Facebook жартома запропонувала перейменувати місто Шахунья, помінявши кілька букв у його назві місцями, написав у своєму Telegram-каналі глава правозахисної асоціації "Агора" Павло Чиков. У червні 2020 року Славіну обвинуватили в поширенні "фейкових новин" і оштрафували на 65 тис. руб. (23,5 тис. грн), повідомило видання NN.RU. Це відбулося після того, як Koza Press повідомило, що один із керівників академії самбо в Кстові Нижньогородської області контактував із десятками людей, зокрема з відвідувачами школи, знаючи, що він заражений коронавірусом.

"Поки мені хочеться просто померти. Тому що ч. 9 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ, інкриміновану мені, написано, щоб убивати журналістів і ЗМІ. Фінансово. Але душевний біль від несправедливості такий сильний, що тяжко вже й фізично", – написала тоді Славіна у Facebook.

2 жовтня вона підпалила себе біля будівлі управління міністерства внутрішніх справ Росії в Нижньому Новгороді. Жінка померла на місці.