"Чому репресивна система така всесильна?" Биков відповів на запитання, хто може зупинити Путіна

Биков (на фото) порівняв Путіна і Сталіна
Фото: Дмитро Львович Биков / Facebook

Вплинути на президента РФ Володимира Путіна може тільки Господь, надія лише на нього, вважає російський письменник Дмитро Биков.

У Росії за президента Володимира Путіна склалася "всесильна репресивна система". Таку думку в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив 27 листопада російський письменник Дмитро Биков.

"Чому ця репресивна система така всесильна? Якщо вони захочуть посадити, або закрити, або прибрати, або заховати, або розстріляти, або розчавити катком, вони все одно це зроблять, зупинити їх нікому. Адже розумієте, в чому була велич [Йосипа] Сталіна. Далеко не в масштабі його почуттів або його розуму, або в масштабі його реформи – нічого такого настільки масштабного він не робив, він був таким управлінцем вельми посередньої якості, міг би керувати якимось чайним трестом із таким же успіхом. Але його не було кому зупинити", – сказав він.

Письменник вважає, що зараз "у Росії приблизно та ж ситуація, особливо якщо врахувати, що це посилюється наявністю ядерної зброї".

"Хто може зупинити Володимира Путіна? Немає такої сили. Власний народ – не смішіть, сусіди – та сусідам самим зостатися б живими, Господь – ну ось на Господа тут є якась надія, але, може бути, Господу цікаво подивитися – він немов у чашці Петрі виростив таке дивовижне середовище і дивиться, що буде?" – зазначив Биков.

Він підкреслив, що "поки навіть зупинити Олександра Лукашенка не дуже виходить, а у нього немає ядерної зброї, та й населення у нього все-таки трішки не таке".

"Запас інертності в Білорусі виявився трохи меншим, в Росії він практично невичерпний", – заявив письменник.

Путіна обрали на пост президента РФ у 2000 році. Після двох термінів, у 2008 році, він перейшов на посаду глави уряду РФ, а президентом став Дмитро Медведєв. У 2012 році Путіна знову обрали главою держави, також він виграв президентські вибори у 2018 році.

31 жовтня 2020 року Путін вніс до Держдуми законопроєкт, який дасть йому змогу стати довічним сенатором.