"День, до якого ми довго прагнули". Байден заявив, що для звільнення Грайнер знадобилися напружені перемовини

Байден привітав обмін Грайнер і пообіцяв не забувати про Вілана, який і далі залишається в російській в'язниці
Фото: EPA

Президент США Джо Байден звернувся до нації з Білого дому 8 грудня у зв'язку зі звільненням громадянки США, баскетболістки Брітні Грайнер із російської в'язниці й гарантував, що США продовжать зусилля зі звільнення іншого засудженого у РФ американця – Пола Вілана. Про це він заявив у зверненні до нації, відео якого опублікували у Twitter американського лідера.

"Після кількох місяців несправедливого ув'язнення в Росії в нестерпних умовах Брітні скоро повернеться в обійми своїх близьких, де вона мала бути весь цей час", – сказав Байден.

Президент США додав, що останні кілька місяців "були пеклом" для спортсменки, але тепер вона "в гарному настрої", оскільки летить назад до США. Вирок, який Грайнер ухвалили в Росії, він назвав "незаконним".

"Це день, до якого ми довго прагнули. Ми ніколи не припиняли наполягати на її звільненні. Для цього знадобилися копіткі й напружені переговори", – додав американський лідер.

Байден звернув увагу, що до обміну не вдалося додати Вілана, якого Держдепартамент США також вважає незаконно засудженим у РФ.

"Ми не забули про Пола Вілана, якого несправедливо утримували в Росії протягом багатьох років. Ми не вибирали, якого американця повернути додому... Росія ставиться до справи Пола інакше, ніж до справи Брітні. Ми ніколи не здамося. Я гарантую, що США продовжать роботу над звільненням Вілана", – запевнив Байден.

Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив у Twitter, що США й далі працюватимуть над звільненням Вілана.

"Після кількох місяців неправомірного затримання в Росії Брітні Грайнер повертається додому до своєї дружини Шерелл (баскетболістка здійснила камінг-аут 2013 року і є відкритою лесбійкою. "ГОРДОН") та інших своїх близьких. Ми не припинимо наших зусиль, поки Пол Вілан теж не повернеться до своєї сім'ї", – написав він.

Про завершення обміну Грайнер на Бута оголосили 8 грудня, він відбувся в аеропорту Абу-Дабі (ОАЕ). У липні телеканал CNN повідомляв із посиланням на джерела, що адміністрація Байдена запропонувала Росії обміняти Бута на Грайнер і обвинуваченого у РФ у шпигунстві Вілана. Проте Вілан не став учасником обміну 8 грудня.

CNN зазначає, що Обмін ув'язненими між США і Росією було забезпечено спільним посередництвом ОАЕ й Саудівської Аравії, про що оголосили у спільній заяві країн. Успіх посередницьких зусиль в обміні Бут – Грайнер є "відображенням взаємної та міцної дружби, яка пов'язує обидві країни зі США та РФ", ідеться в повідомленні. Байден у четвер висловив подяку ОАЕ за їхню роль в обміні.

Контекст:

Баскетболістку Грайнер затримали в лютому 2022-го в аеропорту "Шереметьево", повідомляє "Русская служба BBC". У її багажі виявили картриджі для вейпу з гашишною олією – ця речовина легальна в багатьох штатах США, але заборонена в Росії. Її обвинувачували в контрабанді наркотиків у значному розмірі й незаконному зберіганні без мети збуту.

Росіянина Бута заарештували в березні 2008 року в Бангкоку, після дворічного процесу його видали Штатам, де 2012 року його засудили до 25 років за змову з метою продажу великої партії зброї лівому колумбійському угрупованню ФАРК, визнаному у Штатах терористичним. Строк Бут відбував у місті Меріон в Іллінойсі.

Колишнього американського морського піхотинця Вілана затримали в Москві у грудні 2018 року і обвинуватили у шпигунстві. За версією слідства, співробітник ФСБ передав йому флешку із секретними даними про російські спецслужби. Вілан заявив, що флешку йому підкинули. 15 червня 2020 року Мосміськсуд визнав Вілана винним у шпигунстві й засудив до 16 років колонії суворого режиму.