Депутат Держдуми назвав територію Казахстану "подарунком від Росії". МЗС Казахстану вручило ноту РФ

МЗС Казахстану відреагувало на заяву російського депутата
Фото: gov.kz
Депутат Держдуми В'ячеслав Ніконов заявив, що "територія Казахстану – це великий подарунок із боку Росії". У міністерстві закордонних справ Казахстану заявили, що очікують на "адекватну оцінку російською стороною таких висловлювань".

Міністерство закордонних справ Казахстану запросило тимчасового повіреного у справах Росії Олександра Комарова після висловлювання депутата Держдуми В'ячеслава Ніконова, який заявив в ефірі "Первого канала", що територія республіки – це "великий подарунок" Росії і СРСР. Про це 12 грудня повідомила пресслужба дипломатичного відомства.

Заступник міністра закордонних справ Казахстану Марат Сиздиков "висловив подив" у зв'язку зі словами Ніконова. Казахстан очікує на "адекватну оцінку російською стороною таких висловлювань і закликає вжити заходів щодо недопущення надалі заяв такого роду", йдеться в повідомленні.

10 грудня Ніконов, в ефірі "Первого канала" в передачі, присвяченій річниці підписання Біловезьких угод, міркував, які з колишніх радянських республік і країн зони впливу СРСР з'явилися "завдяки Росії".

"Казахстану не існувало, Північний Казахстан узагалі не був заселеним. Вони [казахи] жили значно південніше. І, власне, територія Казахстану – це великий подарунок із боку Росії та Радянського Союзу".

Відповідний фрагмент опубліковано "Tengrinews.kz – Новости Казахстана" в Telegram-каналі.

Радянський Союз розпався у грудні 1991 року. 8 грудня глави Білорусі, Росії та України зібралися в Біловезькій пущі, констатували, що СРСР припиняє своє існування, і підписали угоду про створення СНД. Підпис під документом поставили вищі посадові особи і глави урядів трьох країн: Борис Єльцин і Геннадій Бурбуліс від РРФСР, Станіслав Шушкевич і В'ячеслав Кебич від Білорусі, Леонід Кравчук і Вітольд Фокін від України.

Унаслідок розпаду СРСР утворилося 15 незалежних держав.