Депутат Держдуми РФ Іванов про виступ Гордона на телеканалі "Россия 1": Пропаганда українських бандерівців і польських націоналістів на російських телеканалах стала ще огиднішою

Іванов під час виступу в Держдумі заявив, що "великий і могутній Радянський Союз почали розвалювати за допомогою колосальної брехні в засобах масової інформації"
Фото: duma.gov.ru

Депутат від КПРФ Микола Іванов на засіданні Держдуми РФ сказав, що російські федеральні телеканали регулярно надають слово "бандерівцям і націоналістам з усієї Землі", які "полощуть у багнюці Росію". Як приклад він навів виступ в ефірі телеканала "Россия 1" засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона, який сказав, що Росія спланувала операцію з анексії Криму ще в 1990-х роках, а п'ять років тому використала протести на Майдані, щоб реалізувати сценарій із захоплення півострова.

На засіданні Держдуми Росії 7 березня депутат від КПРФ Микола Іванов заявив, що російські федеральні телеканали регулярно надають слово "бандерівцям", і закликав перевірити, як ЗМІ висвітлюють тези державної пропаганди. Відео його виступу опубліковано на сайті Держдуми.

"Пропоную доручити комітетам [Держдуми] з безпеки і протидії корупції та з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку вивчити питання, чи контролює хоч хто-небудь державну пропаганду? Комусь може видатися це невинною грою. Але хочу нагадати, що великий і могутній Радянський Союз почали розвалювати за допомогою колосальної брехні в засобах масової інформації", – заявив Іванов.

Депутат зазначив, що бюджет найбільшого державного російського медіа-холдингу ВДТРК на 2018 рік становив 19,8 млрд руб. (приблизно $300 млн). Але, на його думку, значна частина цих грошей російських платників податків пішла на поширення фейкових новин і "надання трибуни бандерівцям і націоналістам з усієї Землі".

Як приклад він навів виступ 21 лютого у прямому ефірі телеканала "Россия 1" (входить у холдинг ВДТРК) українського журналіста, засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона. Під час увімкнення за допомогою Skype Гордон сказав, що Росія спланувала операцію з анексії Криму ще в 1990-х роках, а п'ять років тому використала протести на Майдані і боягузтво тодішнього президента Віктора Януковича, щоб реалізувати сценарій із захоплення півострова.

"Гордон заявив, що вбивства на Майдані було організовано російськими спецслужбами, щоб запустити сценарій так званої громадянської війни на Україні та анексувати Крим, що ФСБ давно готувалася вбити Януковича, а захоплення Криму планували ще в 1994 році, і що медалі під повернення Криму було виготовлено до подій на Майдані. Гордон фактично звинуватив президента Росії [Володимира Путіна] у кривавому перевороті на Україні у 2014 році. Звинуватив на головному державному російському телеканалі", – сказав Іванов.

Він зазначив, що й інші експерти з України, наприклад, політолог В'ячеслав Ковтун, критикують Росію в ефірі російських телеканалів.

"Із піною біля рота українські апологети типу Ковтуна полощуть у багнюці Росію. Цей самий Ковтун якось заявив, що отримує від наших каналів загалом приблизно 350 тис. руб. на місяць (у 2017 році "Комсомольская правда" писала, що за участь у російських телешоу Ковтун отримує орієнтовно 500–700 тис. руб. на місяць, сам політолог тоді відмовився обговорювати цю тему. "ГОРДОН")! І вже зібрав гроші на квартиру в елітному московському районі Крилатське. На жаль, пропаганда за гроші наших платників податків українських бандерівців і польських націоналістів на російських телеканалах стала цілком звичайною і ще огиднішою. Багато глядачів сприймає політичний наклеп "гордонів ковтунів" за чисту монету. Особливо коли його ллють із блакитних екранів щодня", – заявив Іванов.

Гордона періодично запрошують увімкнутися за допомогою Skype в ефір програм "60 минут" на телеканалі "Россия 1" і "Время покажет" на "Первом канале". "Я це роблю абсолютно усвідомлено. Я твердо знаю (суджу це за своїми телефонними контактами з друзями в Росії і за тисячами коментарів під [відео] моїх виступів), що, незважаючи на страшну, гнітючу державну пропаганду, незважаючи на ошукування і обдурювання, незважаючи на те, що російські телеканали в цілодобовому режимі забивають голову росіянам антиукраїнською пропагандою, у Росії є величезна кількість розсудливих, нормальних, добрих, проукраїнськи налаштованих людей, які хочуть чути правду. І вкрай важливо, щоб хтось з української сторони говорив їм, як є насправді, говорив, що Російська Федерація є державою-агресором, що вона забрала в нас територію й убила вже понад 13 тис. людей, зруйнувала економіку, продовжує за допомогою гібридної війни домагатися своїх цілей. Хтось має про це говорити... Я один сьогодні заміняю Міністерство інформаційної політики, бо я мовлю на Росію, на весь світ і розповідаю правду. Тому я це роблю і робитиму далі", – пояснював свої мотиви Гордон в ефірі телеканала NewsOne.