Держдеп США опублікував п'ять головних дезінформаційних наративів російської пропаганди

У РФ для формування помилкової думки використовують соцмережі, телебачення, радіо та конференції

Фото: depositphotos.com

Державний департамент США оприлюднив 20 січня п'ять головних дезінформаційних наративів російської пропаганди, які Москва використовує для політичних цілей. Інформацію опубліковано на сайті Держдепу США.

У документі зазначено, що російські військові та розвідувальні структури використовують соціальні мережі, телебачення, радіо і конференції для формування помилкової думки, що Україна, а не Росія винна у посиленні напруженості у регіоні. У Держдепі перерахували основні дезінформаційні наративи, які використовує на сьогодні російська пропаганда:

Росія безневинна жертва

РФ зображують як "вічну жертву", а її агресію – як вимушені дії у відповідь США або їхнім союзникам і партнерам. Для посилення претензій Росія використовує ярлик русофобії. Після вторгнення в Україну 2014 року РФ та дезінформаційні медіа, підконтрольні уряду, звинувачують критиків Росії у русофобії.

Історичний ревізіонізм

Росія перекручує історичні події, намагаючись подати себе у вигіднішому світлі. Наприклад, пакт про ненапад 1939 року між СРСР і нацистською Німеччиною, що передував Другій світовій війні, політично незручний для путінського режиму.

"2020 року, намагаючись звести до мінімуму і раціоналізувати рішення Сталіна приєднатися до Гітлера, Путін опублікував перекручену версію початку Другої світової війни, применшуючи роль СРСР і перекладаючи провину за війну на інші країни", – зазначено в документі.

Колапс західної цивілізації неминучий

РФ просуває хибне твердження, що західна цивілізація руйнується й ухилилася від "традиційних цінностей", у зв'язку з тим, що працює над забезпеченням прав рівності ЛГБТКІ+ та просуває рівність прав жінок і мультикультурність.

Громадянські повстання це "кольорові революції", спонсоровані США

Росія звинувачує США або у підбурюванні до повстань, або у підготовці "кольорових революцій" у Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Україні, а також на Близькому Сході та в Африці.

Реальність така, якою її хоче бачити Кремль

У Росії намагаються створити помилкові реалії і внести плутанину в інформаційне середовище, коли правда не в її інтересах. Висувають аргументи, які мають на меті перекласти провину з уряду РФ, навіть якщо деякі наративи суперечать один одному. Згодом подання деяких суперечливих наративів може стати методом, призначеним для плутанини та запобігання належній реакції.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

У Кремлі, виправдовуючи агресію проти України, неодноразово заявляли про нібито "захист російськомовного населення" на Донбасі.

На думку секретаря РНБО Олексія Данілова, поширення російських наративів є викликом для багатьох країн. Данілов говорив, що ніякого Донбасу не існує, цей наратив нав'язує РФ.

У травні 2021 року вісім країн – Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина, Ірландія, Норвегія, Великобританія та США – заявили, що Росія в ООН намагається просувати помилкові наративи про Україну.