Держдума РФ ввела заборону для військових повідомляти службову інформацію в інтернеті

Держдума РФ внесла поправки в закон "Про статус військовослужбовців"
Фото: duma.gov.ru

Депутати Держдуми РФ вважають, що розміщені в мережі дані можуть використати для "інформаційного та інформаційно-психологічного впливу на російських військових".

19 лютого Держдума РФ внесла поправки до закону "Про статус військовослужбовців", якими забороняє військовим оприлюднювати відомості про своїх близьких родичів, товаришів по службі, командування або розташування військових частин, повідомляє офіційний сайт Держдуми.

Закон обмежує використання військовими пристроїв, які можуть через інтернет поширювати аудіо-, фото-, відеоматеріали і дані геолокації. Необхідність ухвалення закону обґрунтували тим, що "військовослужбовці становлять особливий інтерес для спеціальних служб окремих держав, терористичних та екстремістських організацій".

Також депутати вважають, що опубліковані в мережі дані можуть використати для "інформаційного та інформаційно-психологічного впливу на російських військових".

Уряд РФ подав до Держдуми законопроект у вересні 2018 року. Як зазначали російські ЗМІ, міноборони РФ забороною має намір унеможливити громадські обговорення інформації, яку відомство хотіло б приховати. Зокрема, публікації російських військових у Сирії з'явилися на кілька тижнів раніше, ніж почалася повномасштабна операція. Також із 2014 року фотографії та статуси із соцмереж неодноразово розглядали як доказ участі російських військових у бойових діях на боці сепаратистів на сході України, хоча Росія досі спростовує це.

За версією "Медузи", у міноборони РФ вважають, що після введення заборони громадськість також буде менше знати про "нестатутні відносини в російській армії".