До 2100 року на Землі може зникнути 27% біорізноманіття – науковці

Уже зараз під загрозою зникнення понад 42 тис. видів життя
Фото: ЕРА
Симуляція на суперкомп'ютері продемонструвала, що на планеті відбувається шосте масове вимирання, і вже до 2100 року Земля втратить 27% видів життя. Про це йдеться у дослідженні австралійських і європейських вчених, про яке газета Daily Mail повідомила 19 грудня.

Під час симуляції розвитку подій науковці з'ясували, що до 2050 року зникне 10% земних видів рослин і тварин, а до 2100 цей показник зросте ще майже втричі.

Дослідження проводили з урахуванням так званого спільного вимирання, якого раніше у таких роботах не враховували. Ідеться про те, що через зникнення одних видів зникнути можуть й інші, які беруть участь в одному харчовому ланцюжку. Суперкомп'ютер аналізував 15 тис. таких харчових ланцюжків.

Науковці Джованні Строна (Європа) і Корі Бредшоу (Австралія) стверджують, що на Землі почалося шосте глобальне вимирання і спричинине воно діяльністю людини і зміною клімату.

Daily Mail зазначає, що у "червоному" списку Міжнародної спілки охорони природи перебуває понад 42,1 тис. видів життя, яким загрожує зникнення.

Контекст:

Перше масове вимирання видів відбулося на Землі приблизно 540 млн років тому, останнє, п'яте 66 млн років тому, коли вимерли динозаври.