До Фінляндії приплив перший термінал для перероблення скрапленого газу. Він дасть змогу відмовитися від постачань із Росії

Фінляндія орендувала термінал на 10 років
Фото: gasgrid.fi
До Фінляндії прибув перший плавучий термінал Exemplar для перероблення скрапленого газу, про це 29 грудня повідомила державна компанія й оператор газотранспортної системи Фінляндії Gasgrid Finland.

Він дасть Фінляндії змогу приймати танкери з газом від іноземних постачальників і замінити російський трубопровідний газ.

"Проєкт забезпечить постачання газу для промисловості, виробництва енергії й домашніх господарств, а також забезпечить безперебійність постачань до Фінляндії, починаючи із зими 2023 року. Плавучий термінал виявився найшвидшим і найефективнішим рішенням для поетапної ліквідації залежності Фінляндії від російського газу й забезпечення безперервності постачань газу у Фінляндію за різних сценаріїв у далекому майбутньому", – ідеться в повідомленні компанії.

Розміри судна – 291 м на 43 м, за повного завантаження воно вміщує приблизно 68 тис. тонн скрапленого природного газу. У Gasgrid зазначають, що проєкт дасть змогу постачати газ до країн Балтії і в Польщу трубопроводом Balticconnector. Фінляндія орендувала Exemplar на 10 років, це коштуватиме їй €460 млн.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого, країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу й шукати їм альтернативу.

21 травня Gasgrid Finland повідомила, що російський "Газпром" припинив постачання газу до Фінляндії.

5 серпня Єврокомісія затвердила план економії газу на 15%, щоб заощадити паливо "на цю зиму й підготуватися до ймовірних перебоїв із постачанням газу з Росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю".

Станом на вересень використання природного газу у Фінляндії скоротилося вдвічі, повідомила 14 вересня фінська газета Helsingin Sanomat. Таке зниження споживання є рекордом у Європі. На думку експертів, одне з пояснень цього полягає в тому, що у Фінляндії мало будинків з індивідуальним газовим опаленням, а виробникам централізованого тепла вдалося замінити природний газ на інші види палива.