"Кремля ця тема навряд чи стосується". Пєсков заявив, що влада РФ не збирається перевіряти умови тримання Навального

Пєсков вважає, що умови тримання відомого опозиціонера – "тема, яка стосується органів ФСВП"
Фото: EPA
Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі не планують перевіряти умови тримання опозиціонера Олексія Навального після присвяченого цій темі репортажу "Дождя". Про це пише "Медуза".

Журналісти запитали у спікера Кремля, чи помітила влада матеріал "Дождя" про перебування політика в ув'язненні – колишні засуджені, які відбували покарання в тому самому загоні, розповідали, що Навальному навмисно не давали спати; іншим ув'язненим показували фільми, які компрометували його; до нього підсаджували людину, нібито хвору на туберкульоз, та тиснули іншими методами.

У Пєскова уточнили, чи вважають за потрібне у Кремлі перевірити цю інформацію.

"Ні, не вважаємо за потрібне. Це радше тема, яка стосується органів ФСВП. Кремля ця тема навряд чи стосується", – сказав спікер.

Контекст:

Навальний із серпня 2020 року проходив лікування та реабілітацію в Німеччині після отруєння бойовою речовиною класу "Новачок". Літак, яким він прямував із Томська до Москви, екстрено сів у Омську 20 серпня через погіршення стану політика. Навальний спочатку перебував у лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили в берлінську клініку "Шаріте". Політик був у комі 18 днів. Опозиціонер вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом президента РФ Володимира Путіна.

Після повернення Навального до Росії у січні 2021 року його заарештували у справі "Ів Роше", у межах якої він раніше дістав умовний строк і мав з’являтися до слідчих, але не робив цього через лікування в Німеччині. Симоновський суд Москви 2 лютого замінив йому умовний строк на реальний у справі "Ів Роше". З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом, політик пробуде в колонії загального режиму два роки та шість із половиною місяців.

З березня Навальний перебуває в колонії у Владимирській області, у місті Покров. Політик повідомив, що його поставили на облік як схильного до втечі 18 лютого. У жовтні керівництво Покровської колонії зняло його з профілактичного обліку як схильного до втечі та поставило на облік як екстреміста та терориста.