Дослідники знайшли новий спосіб виявлення коронавірусу

Учені пропонують використовувати тест на нюх для виявлення COVID-19
Фото: EPA

Учені вважають, що відрізнити пацієнтів із коронавірусом від хворих на звичайну застуду або грип можна на підставі тесту на нюх.

Група дослідників з Університету Східної Англії (США) вважає, що діагностувати коронавірусну хворобу COVID-19 можна на підставі тесту на нюх. Про це 19 серпня повідомило видання Business Insider.

Учені дійшли висновку, що втрата нюху під час коронавірусної інфекції, яку відчуває від 34 до 98% госпіталізованих пацієнтів, сильно відрізняється від втрати нюху під час звичайної застуди або грипу. Зокрема, коронавірус вражає мозок і нервову систему, тоді як при ГРВІ пацієнти не розрізняють запахів через закладеність носа.

Дослідники заявляють, що порушення сприйняття запахів і смаків у разі інфікування COVID-19 серйозніше, ніж під час застуди. У зв'язку з цим учені пропонують використовувати тести на запах і смак для розрізнення пацієнтів із COVID-19 і людей, які хворіють на застуду або грип, зазначив один з авторів дослідження, професор Карл Філпотт. На думку авторів дослідження, такі тести можна використовувати, коли стандартні інструменти діагностики (наприклад, тести на COVID-19) недоступні.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на ранок 25 серпня коронавірусом у світі заразилося 23,5 млн осіб. Жертвами COVID-19 стало 811,8 тис. осіб, видужало 15,2 млн.