"Довіряй, але перевіряй". Байден відповів, чи довіряє він Сі Цзіньпіну

Байден зазначив, що на зустрічі із Сі Цзіньпіном вони "досягли важливого прогресу"
Фото: The White House / Flickr (архів)

Китай і США зараз у конкурентних відносинах, головне завдання – зробити їх раціональними й керованими, щоб вони не призвели до конфлікту. Про це 15 листопада на пресконференції за підсумками переговорів із главою КНР Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско заявив президент США Джо Байден, його цитує сайт Білого дому.  

Байдена запитали, чи міг би він сказати, що довіряє Сі Цзіньпін після їхньої зустрічі.

"Послухайте, чи я довіряю? Знаєте, я – "довіряй, але перевіряй", як ідеться у старій приказці. Ось так я і роблю", – відповів американський президент.

Як вказав Байден, його мета полягає в тому, щоб знайти місце, де США і КНР можуть мати взаємні інтереси, які відповідають інтересам американського народу.

"Саме це ми й робитимемо", – резюмував президент США.

Контекст:

15 листопада Сі Цзіньпін уперше за шість років прибув у США із чотириденним візитом. Байден назвав зустріч із главою КНР "однією з найконструктивніших і найпродуктивніших", зазначивши, що вони із Сі Цзіньпіном "досягли важливого прогресу".

Лідери США і КНР, зокрема, обговорили відмову країни-агресора РФ припинити війну проти України.

Байден на пресконференції за підсумками переговорів знову назвав Сі Цзіньпіна "диктатором". У МЗС КНР назвали "вкрай безвідповідальними" слова Байдена. ЗМІ написали, що це може підірвати успіхи переговорів лідерів США й Китаю.

Сі Цзіньпін після зустрічі запевнив, що КНР ніколи не "вступатиме в холодні чи гарячі війни" й не прагне гегемонії.