Вдова вбитого президента Гаїті повернулася у країну. В аеропорту вона була в куленепробивному жилеті

Мартіну Моїз (праворуч на фото) госпіталізували у тяжкому стані
Фото: ЕРА

Мартіна Моїз, вдова вбитого президента Гаїті Жовенеля Моїза, повернулася у країну зі США. Про це повідомила газета The Washington Post.

Мартіну Моїз виписали з лікарні в Маямі, там вона лікувалася від поранень унаслідок нападу на їхню резиденцію 7 липня. Про плани повернутися в Гаїті вдова президента не говорила, її прибуття стало несподіваним і здивувало багатьох у країні, написала газета.

Мартіна Моїз прилетіла в аеропорт Порт-о-Пренса. Вона була в чорній сукні, чорному куленепробивному жилеті й чорній масці на обличчі. На правій руці в неї була пов'язка. Її зустріли в.о. прем'єр-міністра Гаїті Клод Жозеф та інші чиновники. За відомостями журналістів, дружина вбитого президента Гаїті має намір бути на його похороні, який відбудеться 23 липня.

Контекст:

Перед поверненням Мартіни Моїз так звана Основна група, до якої входять посли США, ЄС, Франції, Німеччини, Бразилії, Канади, Іспанії, а також представники ООН і Організації американських держав, закликала наступника Жовенеля Моїза Аріеля Анрі "продовжити місію, довірену йому", і сформувати погоджений уряд Гаїті, зазначила The Washington Post.

Президента Гаїті вбили в ніч на 7 липня під час збройного нападу на його резиденцію в Порт-о-Пренсі. На тілі Жовенеля Моїза виявили 12 вогнепальних поранень.

Група осіб, за офіційною інформацією, проникла в резиденцію президента приблизно о 1.00 7 липня. У цей час у будинку перебували Моїз, його дружина Мартіна, їхня донька і ще щонайменше двоє людей. Злочинці вбили Моїза і поранили його дружину, інші особи не постраждали. Першу леді Гаїті госпіталізували у тяжкому стані, а пізніше доправили на лікування у США.

За словами очевидців, зловмисники, увірвавшись у будинок, кричали: "Операція DEA" (DEA – це управління з боротьби з наркотиками, одне з агентств у складі міністерства юстиції США). Жозеф повідомив, що люди, які напали на резиденцію президента, говорили іспанською та англійською (більшість жителів країни розмовляє французькою і гаїтянською креольською мовами).

Жозеф також сказав, що Моїза катували перед смертю. Дружина президента Гаїті у своїй першій після загибелі чоловіка заяві зазначила, що найманці хотіли вбити всю сім’ю президента.

Посол Гаїті у США Бокчіт Едмонд в інтерв'ю Reuters назвав підозрюваних у нападі групою "іноземних найманців" і припустив, що вони маскувалися під агентів DEA, щоб дістати доступ до резиденції Моїза. У справі про вбивство Моїза затримали двох американців гаїтянського походження і 15 колумбійців, їм від 35 до 55 років.

Начальник поліції Гаїті Леон Шарль 11 липня заявив про затримання головного підозрюваного у справі про вбивство Моїза – 63-річного лікаря гаїтянського походження Крістіана Еммануеля Санона, який проживає у Флориді.

Моїз перебував при владі у країні з лютого 2017 року. За час його президентства на Гаїті неодноразово відбувалися акції протесту. Моїза звинувачували в корупції та неефективному управлінні країною, а також у спробах узурпувати владу.

У лютому цього року уряд Гаїті повідомив про затримання понад 20 осіб, які нібито готували державний переворот і замах на Моїза.

Населення Республіки Гаїті становить 10 млн осіб, це одна з найбідніших країн Америки. Експерти прогнозують, що вбивство Моїза може спровокувати сплеск насильства у країні, зазначає The New York Times.