Дружину екскандидата у президенти Білорусі Цепкала викликали на допит, її сестру затримали

Вероніку Цепкало (ліворуч) викликали на допит
Фото: EPA

Вероніку Цепкало, дружину опозиційного білоруського політика Валерія Цепкала, викликали на допит у межах перевірки, яку МВС Білорусі почало щодо її чоловіка наприкінці червня.

Дружину білоруського опозиціонера Валерія Цепкала Вероніку викликали на допит у міністерство внутрішніх справ Білорусі. Про це вона повідомила журналістам 30 липня, пише портал TUT.BY.

За словами Цепкало, повістку вручили сьогодні вранці співробітники ДАІ, які зупинили її машину.

"Також хочу заявити, що сьогодні вранці мою сестру, співробітницю "Белгазпромбанка", невідомі люди в цивільному одязі просто з парковки забрали, посадили в автомобіль і вивезли в невідомому напрямку. Куди вивезли – я не знаю. Може, це МВС – для дачі показань, може бути, КДБ", – сказала вона.

Цепкало заявила, що розцінює це як політичний тиск на кампанію об'єднаного штабу.

Видання пише, що жінку викликали на допит у межах перевірки, яку проводять щодо її чоловіка за заявою бізнесмена Седата Ігдеджі. Він стверджував, що Цепкало не заплатив йому за послуги із проєктування та будівництва будинку. Цепкало назвав слова забудовника "нісенітницею".

Валерій Цепкало 24 липня виїхав у Росію разом із дітьми, побоюючись арешту. Він збирався брати участь у виборах президента Білорусі, призначених на 9 серпня, проте ЦВК Білорусі забракувала майже половину підписів, які штаб Цепкала надав на підтримку його висунення.

Цепкала і колишній глава "Белгазпромбанка" Віктор Бабарика вважали головними суперниками чинного президента Олександра Лукашенка, але Бабарика теж не допустили до виборів – його заарештували за обвинуваченням у фінансових злочинах (імовірно, затримання сестри Вероніки Цепкало пов'язане зі справою Бабарика).

У зв'язку із цим 16 липня штаби Бабарика та Цепкала вирішили об'єднатися з Тихановським.