Псакі не змогла підтвердити інформацію, що США можуть передати Україні "Залізний купол"

Псакі сказала, що таку інформацію потрібно уточнювати
Фото: ЕРА
Прессекретарка Білого дому Джен Псакі на брифінгу 15 вересня не змогла підтвердити інформацію про можливе отримання Україною від США батареї системи "Залізний купол", але і не спростувала її.

Трансляцію брифінгу вели на YouTube-каналі Білого дому.

Видання Politico 14 вересня, посилаючись на власні джерела в Конгресі США, повідомило, що конгресмени прагнуть змусити адміністрацію президента США Джо Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, зокрема батареї Iron Dome ("Залізний купол").

Журналістка зазначила, що Офіс президента України сьогодні оприлюднив заяву, згідно з якою це перші результати домовленостей, яких було досягнуто під час візиту глави держави Володимира Зеленського у США.

Журналістка попросила підтвердити або спростувати цю інформацію.

"Мені потрібно уточнити у команди. Я знаю, що ми оголошували, що надамо додаткову допомогу під час цієї зустрічі [президентів України та США], але конкретику потрібно уточнити", – відповіла Псакі.

Контекст:

Систему ППО "Залізний купол" виробляє ізраїльська оборонна компанія Rafael, її розробили спільно з американською військово-промисловою компанією Raytheon. Армія США купила дві системи Iron Dome на прохання Конгресу, писало видання Defense News у лютому цього року.

Система "Залізний купол" працює в Ізраїлі з 2011 року і захищає важливі об'єкти та населені пункти завдяки нейтралізації бойових ракет на підльоті до цілі. Кожна батарея має радіолокаційну систему і три пускові установки із 20 ракетами-перехоплювачами в кожній із них.

Перехоплення здійснюють на відстані від чотирьох до 70 км. Зараз у країні 10 батарей системи.

The National зазначає, що "Залізний купол" демонструє ефективність до 90%, однак систему може бути пригнічено залповим вогнем противника.

"Залізний купол" масово використовували під час загострення у травні 2021 року напруги між Ізраїлем і Палестиною. Запуск однієї ракети цієї системи коштував від $50 тис. до $80 тис.

Про бажання України витратити більше коштів на нові системи ППО, а також про закупівлю системи, аналогічної "Залізному куполу", міністр оборони Андрій Таран говорив у травні 2021 року.