Джонсон став першим європейським лідером, із яким Байден провів телефонну розмову після того, як обійняв посаду президента

Джонсон (на фото) і Байден поговорили по телефону
Фото: ЕРА
Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, окрім іншого, говорили про координацію дій щодо Росії, Китаю та Ірану.

Увечері 23 січня відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона і новообраного президента США Джо Байдена, інформує пресслужба Білого дому.

Сторони обговорили питання, які стосуються боротьби з пандемією коронавірусної інфекції та змін клімату, двостороннього співробітництва і ролі НАТО в колективній обороні країн.

"Лідери також обговорили необхідність координації дій щодо спільних зовнішньополітичних пріоритетів, зокрема Китаю, Ірану та Росії", – ідеться в релізі.

Джонсон у Twitter назвав розмову з Байденом чудовою.

"Із нетерпінням чекаю можливості зміцнити давнє партнерство наших країн під час "зеленого" стійкого відновлення після пандемії COVID-19", – написав він.

Британський прем'єр став першим європейським лідером, із яким Байден провів телефонну розмову після того, як обійняв посаду президента. До цього він 22 січня говорив із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, і 23-го – із президентом Мексики Андресом Мануелем Лопесом Обрадором.

3 листопада 2020 року в США провели чергові президентські вибори. Явка на виборах стала рекордною за 120 років – у них узяло участь приблизно 160 млн американців. Основним суперником демократа Байдена був республіканець Дональд Трамп. Конгрес США 7 січня 2021 року затвердив Байдена переможцем президентських виборів. Він отримав 306 голосів вибірників, Трамп – 232.

20 січня Байден склав присягу і став 46-м президентом Сполучених Штатів. "ГОРДОН" стежив за інавгурацією Байдена в режимі онлайн.

Новому главі Білого дому 78 років. Він став найстаршим президентом в історії США. Байден понад 40 років займається політикою. У 1973–2009 роках він був сенатором від штату Делавер, потім протягом восьми років – у 2009–2017 роках – віцепрезидентом.