Джонсон попросив вибачення за вечірку під час карантину. Лейбористи наполягають на його відставці

Джонсон наполягає, що навмисно не порушував правил карантину і не вводив парламент в оману
Фото: EPA
Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон 19 квітня попросив вибачення за відвідування незаконної вечірки під час карантину, але наполягав на тому, що він навмисно не порушував правил і не вводив парламент в оману. Про це повідомляють BBC і CBS News.

Джонсон сказав законодавцям у Палаті громад, що йому "не спадало на думку", що збори в кабінеті міністрів "безпосередньо перед життєво важливою нарадою зі стратегії COVID-19 можуть бути рівносильні порушенням правил".

"Я повторюю, що це була моя помилка, і я беззастережно перепрошую за неї", – наголосив він.

Більшість депутатів-консерваторів підтримали прем'єр-міністра, оскільки він неодноразово просив вибачення за відвідування дня народження на Даунінг-стріт 2020 року. Але лідер лейбористів Кейр Стармер назвав вибачення "жартом" і закликав прем'єра піти у відставку.

Сьогодні, 21 квітня, у парламенті Великобританії відбудеться голосування щодо того, чи комітет Палати громад має розслідувати, чи не ввів прем'єр-міністр парламент в оману.

Якщо депутати проголосують за розслідування, комітет, до якого входить семеро депутатів, може рекомендувати санкції, зокрема вибачення, усунення або навіть виключення з Палати громад.

Але, як зазначає ВВС, цей крок навряд чи буде ухвалено, тому що більшість депутатів-консерваторів, найімовірніше, голосуватимуть проти пропозиції лейбористів.

Контекст:

19 грудня 2021 року британська газета The Guardian опублікувала фотографію Джонсона та понад 10 людей, які п'ють вино в саду його резиденції на Даунінг-стріт. Знімок було зроблено під час локдауну у травні 2020 року. Спікер Джонсона заявив тоді, що "співробітники Даунінг-стріт працювали в саду вдень та ввечері", писало видання.

10 січня скандал спалахнув із новою силою, оскільки у ЗМІ потрапив електронний лист, у якому помічник Джонсона Мартін Рейнольдс запрошує 100 співробітників та прем'єр-міністра під час локдауну на вечірку. У запрошенні гостям пропонували після "напруженого періоду" "випити кілька соціально дистанційованих напоїв у саду". "Приносьте свою випивку!" ішлося в листі.

12 квітня Джонсон повідомив, що сплатив штраф за порушення правил карантину. Разом із ним на £50 (1925 грн) було оштрафовано його дружину та канцлера казначейства Ріші Сунак, зазначає Sky News.