Екс-підозрюваний у вбивстві Кім Чен Нама звинуватив Малайзію у змові

Брат лідера КНДР Кім Чен Ина Кім Чен Нам убитий 14 лютого в Малайзії
Фото: ЕРА

Звільнений з-під варти в Малайзії громадянин КНДР Лі Чхон Чхоль заявив, що його затримання у справі щодо звинувачення у вбивстві Кім Чен Нама  частина плану з дискредитації "честі республіки".

Громадянин КНДР, якого підозрювали у причетності до вбивства брата північнокорейського лідера Кім Чен Ина Кім Чен Нама, заявив, що став жертвою змови малайзійської влади, повідомляє ВВС.

3 березня поліція Малайзії звільнила з в'язниці Лі Чхон Чхоля через недостатність доказів для звинувачення. Його депортують на батьківщину за порушення міграційного законодавства.

У посольстві КНДР у Пекіні в інтерв'ю журналістам екс-підозрюваний заявив, що його затримання у справі щодо звинувачення у вбивстві – частина плану з дискредитації "честі республіки".

Лі Чхон Чхоль повідомив, що його примушували дати свідчення нібито в обмін на "хороше життя" в Малайзії. За його словами, тоді він зрозумів, що це "пастка".

Брат лідера КНДР Кім Чен Ина Кім Чен Нам убитий 14 лютого в Малайзії. За словами очевидців злочину, жінка накрила голову Кім Чен Нама тканиною, просоченою невідомою рідиною. Жертва звернулася до медиків, але врятувати її не вдалося.

Експерти заявили, що вбивці Кім Чен Нама використали отруйну речовину нервово-паралітичної дії, відому як ВІ–газ. Більшість країн визнало цю речовину забороненим видом хімічної зброї, декількох грамів якої достатньо для масової загибелі людей.

Одна із затриманих за підозрою у вбивстві, індонезійка Сіті Айша, заявила, що їй заплатили за те, щоб вона "розіграла декількох чоловіків".

Спецслужби Південної Кореї вважають, що організувати вбивство Кім Чен Нама могли чотири співробітники міністерства державної безпеки КНДР і два співробітники міністерства закордонних справ цієї країни.

Кім Чен Нам був старшим сином покійного лідера Північної Кореї Кім Чен Іра й жив за кордоном, не обіймаючи жодної державної посади. Він народжений внаслідок позашлюбного зв'язку Кім Чен Іра з актрисою південнокорейського походження.