Експрезидента Киргизстану помістили під домашній арешт – адвокат

Атамбаєва засудили до 11 років в'язниці влітку 2020-го
Фото: rus.azattyk.org

Експрезидента країни Алмазбека Атмабаєва, якого засудили до 11 років позбавлення волі, випустили в ніч на 6 жовтня після захоплення протестувальниками будівлі Держкомітету національної безпеки в Бішкеку. Удень адвокати експрезидента заявили, що суд замінив йому запобіжний захід.

Суд Первомайського району столиці Киргизстану Бішкека замінив запобіжний захід для експрезидента країни Алмазбека Атмабаєва із тримання під вартою на домашній арешт. Про це його адвокат Замір Жоошев заявив у коментарі агентству "Інтерфакс" 6 жовтня.

Інший адвокат експрезидента Сергій Слєсарєв повідомив ТАСС, що таке саме рішення суд ухвалив стосовно всіх підозрюваних у справі про події в селі Кой-Таш Чуйської області 7–8 серпня 2019 року. Тоді між прибічниками Атамбаєва і спецпризначенцями, які штурмували резиденцію експрезидента, сталися сутички, постраждали десятки людей. У підсумку Атамбаєв добровільно здався владі, його заарештували23 червня 2020 року Атамбаєва, який у 2011–2017 роках був президентом Киргизстану, засудили до 11 років позбавлення волі у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Він вийшов на волю в ніч на 6 жовтня. Експрезидента випустили із захопленої демонстрантами будівлі Державного комітету національної безпеки в Бішкеку. Як пише "Радио Азаттык", Атмабаєв перебував у СІЗО, оскільки 2 вересня йому обрали запобіжний захід в іншій справі – про події в селі Кой-Таш.

Протести в Бішкеку спалахнули після парламентських виборів, які відбулися 4 жовтня. Мітингувальники вимагали анулювати підсумки голосування, згідно з якими в Жогорку Кенеш (однопалатний парламент) проходять політичні партії "Бірімдік" (здобула 24,5% голосів), "Мекен Киргизстан" (23,88%), "Киргизстан" (8,76%) і "Бутун Киргизстан" (7,13%), а опозиційні політсили не подолали семивідсоткового бар'єра.

У ніч на 6 жовтня в Бішкеку протестувальники захопили будівлю, де працюють парламент і президент країни. Після заворушень там спалахнула пожежа, приміщення розгромлені.

6 жовтня Центрвиборчком країни визнав недійсними результати виборів.

За даними міністерства охорони здоров'я Киргизстану, під час сутичок постраждало майже 600 осіб, одна померла.