Експериментальну вакцину проти раку почнуть випробовувати на людях

Нова вакцина проти раку засвідчила 90% ефективності на тваринах
Фото: depositphotos.com

Нову експериментальну вакцину проти раку розробили на основі інгібіторів контрольних точок імунної відповіді. Такий метод лікування спрямований на блокування механізмів, які дають раковим клітинам змогу уникати атак із боку імунних клітин.

У США розпочнуть випробовувати на людях нову вакцину проти раку. Дослідження препарату на тваринах засвідчили високу ефективність і підтвердили його безпечність, писав 23 листопада New Atlas.

Вакцину розробили на основі інгібіторів контрольних точок імунної відповіді. Такий метод лікування спрямований на блокування механізмів, які дають раковим клітинам змогу уникати атак із боку імунних клітин.

Один із таких механізмів, який використовують ракові клітини, охоплює PD-1 – білок контрольної точки імунітету, експресований на поверхні імунних клітин, які вбивають рак. PD-1 зв'язується з PD-L1, іншим білком контрольної точки, який міститься як на здорових, так і на деяких ракових клітинах. Цей процес, фактично, повідомляє імунним клітинам, що немає відповідних цілей і вони можуть рухатися далі.

Інгібітори PD-1 – це порівняно новий клас ліків, які дають імунним клітинам змогу ефективніше виявляти і вбивати ракові клітини. Кілька моноклональних антитіл (антитіла, розроблені в лабораторії. – "ГОРДОН") проти PD-1 було схвалено для лікування різних видів раку в останні роки. Але нова терапія під назвою PD1-Vaxx призначена для запуску масштабнішої відповіді антитіл і, як сподіваються вчені, ефективнішої.

Дослідники повідомляють, що такий комбінований підхід протестували на тваринах із раком товстої кишки. Терапія виявилася ефективною для дев'яти з 10 тварин. Попередні клінічні випробування також підтвердили безпечність вакцини.

На початку листопада управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США надало PD1-Vaxx дозвіл на перехід до першої фази випробувань на людях у Сполучених Штатах. Також учені дістали аналогічний дозвіл на випробування в Австралії. Майбутні випробування буде зосереджено на пацієнтах із раком легені.