Експерт спростувала заяву обвинуваченого в убивстві журналістки данця Мадсена про отруєння її чадним газом

Експерт Дареборг першою оглянула "Наутілус" 11 серпня
Фото: ЕРА

Провідний данський експерт із підводних човнів Дітте Дареборг назвала неправдоподібною заяву винахідника Петера Мадсена про те, що журналістка Кім Валль загинула на його субмарині "Наутілус" від отруєння вихлопними газами.

Провідний данський фахівець із підводних човнів Дітте Дареборг спростувала твердження винахідника Петера Мадсена про те, що журналістка Кім Валль загинула на його субмарині "Наутілус" від отруєння вихлопними газами. Про це повідомляє AFP.

Сьогодні в суді Дареборг заявила, що пояснення Мадсена неправдоподібні і неможливі.

Вона зазначила, що експерти не виявили ні CO (монооксид вуглецю), ні СО&³2; (двоокис вуглецю), ні NOx (оксид азоту). За словами Дареборг, їх мали виявити, якби утворився окис вуглецю.

Адвокат Мадсена, зі свого боку, поставила під сумнів досвід Дареборг щодо малих приватних підводних човнів і заявила, що та не проводила аналізу повітряних фільтрів "Наутілуса".

Винахідника підозрююь у вбивстві, розчленуванні та злочинах сексуального характеру щодо Валль. Мадсену загрожує довічне ув'язнення у разі, якщо його провину буде доведено. Це означає, що за 15–17 років він може попросити про умовно-дострокове звільнення, зазначає ВВС.

Увечері 10 серпня 2017 року шведська журналістка, фрілансер видань New York Times і The Guardian Валль перебувала на підводному човні "Наутілус". Того дня вона не повернулася додому. У вбивстві запідозрили власника човна, винахідника Петера Мадсена, але він стверджував, що жінка зійшла на берег того самого вечора. 11 серпня підводний човен затонув, її власника врятували. Коли судно підняли, тіла Валль на борту не виявили.

21 серпня Мадсен зізнався в суді, що на його судні стався нещасний випадок, який призвів до загибелі журналістки. Він уточнив, що поховав її тіло в морі.

Того самого дня в районі пошуків журналістки виявили обезголовлений жіночий торс без рук і ніг із прив'язаним металевим тягарем. Як засвідчив аналіз ДНК, це було тіло Валль. Поліція припускає, що субмарину водотоннажністю 40 тонн було затоплено навмисно після того, як почалися пошуки зниклої.

Данський прокурор Якоб Бух-Єпсен заявив, що на жорсткому диску, який, імовірно, належить Мадсену, виявили фото і відео, на якому катують, обезголовлюють і спалюють жінок. Мадсен усі обвинувачення заперечує.

7 жовтня поліція Копенгагена повідомила, що виявила фрагменти тіла, які належать Валль.

Мадсен заявляв, що причиною смерті журналістки стало падіння їй на голову важкого люка. Пізніше він повідомив, що Валль померла від отруєння чадним газом, перебуваючи всередині підводного човна. Винахідник зізнався, що після смерті розчленував тіло і скинув його частини в море.

Обвинувачення в убивстві журналістки Мадсену висунули 18 січня. Психіатрична експертиза засвідчила наявність у нього психопатичних тенденцій.