Експерти ВООЗ і FDA вважають, що третя доза COVID-вакцини потрібна не всім

Третю дозу вакцини дозволили вводити Ізраїль, Німеччина, Бразилія і США
Фото: EPA
Третя доза вакцини проти коронавірусу не є обов'язковою для всього населення. Такого висновку дійшли експерти Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) та Всесвітньої організації охорони здоров'я, їх огляд опублікований в медичному журналі Lancet.

За їхніми словами, поточні дані не вказують на необхідність застосування бустерних доз вакцини для всього населення.

Водночас учені згодні з тим, що додаткове щеплення може допомогти деяким людям, наприклад з ослабленим імунітетом.

Учені також зазначили, що в подальшому може знадобитися ширше використання бустерних доз, якщо буде знижуватися імунітет від первинної вакцинації або якщо з'являться нові штами коронавірусу і вакцини більше не будуть проти них ефективними.

Автори огляду підкреслили, що бустери також можуть виявитися ризикованими, якщо їх вводити занадто рано або занадто часто.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

На тлі поширення штаму коронавірусу "Дельта" деякі країни почали вводити третю бустерну дозу вакцини своїм громадянам, зокрема Ізраїль, Німеччина, Бразилія і США.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус закликав ввести мораторій на проведення ревакцинації проти коронавірусної інфекції третьою дозою препаратів хоча б до кінця вересня, щоб дати можливість вакцинувати щонайменше 10% населення в усіх країнах.