Ердоган заявив про початок операції на північному заході Іраку

Ердоган не уточнив подробиць операції в Іраку
Фото: EPA

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про початок операції в районі іракського міста Синджар. Туди вже зайшли збройні сили Іраку.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив 25 березня про початок операції в районі міста Синджар на північному заході Іраку, повідомляє The Telegraph.

За словами турецького лідера, "операція там стартувала, боротьба йде як зовнішня, так і внутрішня".

Водночас Ердоган не уточнив інших подробиць.

Агентство "Анадолу" повідомляє 26 березня, що в район Синджара ввели збройні сили Іраку. Представник Командування спільних операцій армії Іраку генерал-майор Ях'я Расул заявив "Анадолу", що армійські частини забезпечені важким озброєнням.

Раніше цей район частково покинули загони Робітничої партії Курдистану.

Синджар населено переважно єзидами. У 2014 році місто захопили бойовики ІДІЛ, а у 2015 році воно перейшло під контроль курдів.

Курди, чисельність яких на сьогодні сягає 30 млн осіб, проживають на території Туреччини, Сирії, Азербайджану та Іраку. Протягом усього ХХ століття вони намагалися здобути національну незалежність. Турецька влада вважає створення курдської держави або автономії неприпустимим. Робітничу партію Курдистану в Туреччині занесено до списку терористичних організацій.

20 січня Туреччина почала військову операцію "Оливкова гілка"18 березня турецькі війська у межах цієї військової операції взяли разом із загонами сирійської опозиції місто Афрін у Сирії.

23 січня міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що воєнні дії Туреччини проти курдів на північному заході Сирії відволікають від міжнародних зусиль, спрямованих на знищення терористичного угруповання "Ісламська держава".