Філіппіни заявили, що проти їхнього корабля військові Китаю використали лазер

Представник PCG говорить, що китайська берегова охорона вперше застосувала лазер
Фото: ЕРА (архів)
13 лютого берегова охорона Філіппін (PCG) заявила, що 6 лютого у Філіппінському морі китайський корабель застосував проти філіппінського корабля військовий лазер.

"Судно берегової охорони Китаю з носовим номером 5205 спрямувало військовий лазерний промінь на судно філіппінської берегової охорони BRP Malapascua (MRRV-4403), яке підтримує ротацію й поповнення запасів місії ВМС Філіппін на мілині Аюнгін у західній частині Філіппінського моря", – ідеться в повідомленні.

За даними берегової охорони Філіппін, китайський корабель опинився прямо по курсу філіппінського і з відстані приблизно 7,5 км "двічі посвітив зеленим лазерним променем у напрямку BRP Malapascua, унаслідок чого його екіпаж на містку тимчасово осліп".

"Китайське судно також здійснило небезпечні маневри, наблизившись орієнтовно на 150 ярдів (137 метрів. "ГОРДОН") до правого борту судна. [...] Навмисне блокування кораблів філіппінського уряду для доправлення продовольства і запасів нашим військовослужбовцям [...] є обурливою зневагою і явним порушенням суверенних прав Філіппін у цій частині Західно-Філіппінського моря", – заявили у PCG.

Відомство зазначає, що у серпні 2022 року китайська берегова охорона теж заважала поповнювати запаси місії Філіппін на мілині Аюнгін.

Представник берегової охорони Філіппін Арманд Баліло повідомив Associated Press, що у спірних водах, де стався інцидент, китайська берегова охорона й раніше намагалася заблокувати судна берегової охорони Філіппін, але цього разу вперше було застосовано лазер і завдано фізичних страждань філіппінському персоналу.

Контекст:

Китай вважає своїми майже всі острови у Південно-Китайському морі, незважаючи на претензії В'єтнаму, Філіппін, Тайваню, Малайзії та Брунею.