Фіцо назвав журналістів "кровожерливими виродками" й "одержимими дияволом"

За словами Фіцо, у Словаччині такий "медіабезлад", якого немає ніде в ЄС
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо назвав журналістів словацьких ЗМІ "кровожерливими виродками" й "одержимими дияволом", а також пригрозив їм новими обмежувальними заходами, зокрема створенням національної служби нагляду за ЗМІ. Про це політик заявив під час пресконференції 8 жовтня, відео опублікував Epoch Times Podcasty в YouTube.

Фіцо звинуватив журналістів у нібито завданні лише "шкоди, шкоди, шкоди й ще раз шкоди, ось чому така атмосфера".

"Ви читаєте свої статті після себе? Не думаю, що читаєте. [...] Це чиста ненависть. Ви одержимі дияволом!" – заявив політик.

Прем'єр звернувся, зокрема, до представників словацьких ЗМІ – SME, Denník N і Aktuality.sk.

"Із вересня 2023 року, коли стали відомими результати парламентських виборів, ви пішли проти нас, як кровожерливі виродки, й робите це зранку до вечора", – сказав Фіцо.

За його словами, у жодній із країн Євросоюзу немає такого "медіабезладу", як у Словаччині, де журналісти нібито роблять "те, що хочуть, і не відповідають за це". Фіцо заявив, що тому й підтримує ідею створення національного органу з питань ЗМІ та санкції для журналістів, які не виправляють помилкових статей, додавши, що всі журналісти мають пройти курси перекваліфікації.

Утім, опозиційні політики відреагували на цю ініціативу з обуренням. Депутатка від опозиційної партії "Прогресивна Словаччина" Зора Яурова порівняла ідею створення національного органу з питань ЗМІ з погано завуальованою спробою цензури й обмеження ЗМІ в Північній Кореї. За її словами, журналісти не винні в тому, що парламент Фіцо не працює.

"Прем'єр-міністр країни має розуміти, де межі базової людської порядності й наслідки його токсичного управління", – написала у Facebook голова партії "За народ" Вероніка Ремішова.

Контекст:

За даними Politico, словацькі ЗМІ перебувають під тиском відтоді, як Фіцо вчетверте прийшов до влади восени минулого року. Його нинішній уряд ліквідував суспільного мовника RTVS і замінив його на "Словацьке телебачення і радіо" (STaR), яке, як побоюються захисники свободи слова й інституції ЄС, може стати просто рупором керівної коаліції.

Окрім того, 2018 року під час третього строку Фіцо на посаді прем'єр-міністра, було вбито журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову, що спричинило найбільші протести в країні з часів падіння комуністичного режиму 1989 року і призвело до відставки Фіцо, зазначило видання.