Генасамблея ООН ухвалила резолюцію із закликом відмовитися від визнання Єрусалима столицею Ізраїлю

Резолюцію ухвалили під час спеціальної надзвичайної сесії
Фото: un.org

У резолюції, яку сьогодні ухвалила Генеральна Асамблея ООН, ідеться, що будь-які заходи і дії, спрямовані на зміну характеру, статусу або демографічного складу Єрусалима, не мають юридичної сили, є недійсними і мають бути скасовані. Україна не взяла участі в голосуванні.

21 грудня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, що містить заклик відмовитися від зміни статусу Єрусалима, повідомляє Центр новин ООН.

"За" проголосувало 128 делегацій, "проти" виступило дев'ять, ще 35 утрималися.

"Генеральна Асамблея підтверджує, що будь-які заходи і дії, спрямовані на зміну характеру, статусу або демографічного складу священного міста Єрусалима, не мають юридичної сили, є недійсними і мають бути скасовані згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки", – ідеться в резолюції.

У документі міститься заклик до країн – членів ООН не відкривати в Єрусалимі дипломатичних представництв.

Проти резолюції проголосували США, Ізраїль, Гондурас, Гватемала, Науру, Мікронезія, Маршаллові Острови, Палау і Того. Україна, Молдова, Грузія, Туркменістан і ще низка делегацій не взяли участі в голосуванні. Росія підтримала резолюцію.

Скриншот: un.org

Під час засідання постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі заявила, що Штати платять найбільші внески до бюджету ООН та щедро фінансують програми і проекти організації, тому мають повне право вимагати від інших членів поваги. Вона сказала, що ООН є "найбільш ворожим місцем" щодо Ізраїлю. Гейлі підкреслила, що резолюція не вплине на рішення Білого дому про перенесення свого посольства з Тель-Авіва до Єрусалима.

Резолюцію ухвалили під час спеціальної надзвичайної сесії, яку ініціювала низка арабських і мусульманських держав.

18 грудня США наклали вето на аналогічну резолюцію Ради Безпеки ООН.

6 грудня президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і оголосив про перенесення посольства США в це місто.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей не підтримали ініціативи Білого дому. Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Федеріка Могеріні заявила, що країни ЄС не будуть переносити свої посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима.

У Палестині спалахнули заворушення. Під час зіткнень арабських активістів і поліції Ізраїлю постраждали десятки людейReuters пише, що в секторі Газа чотири людини загинули, ще 150 отримали поранення.

У низці країн світу також пройшли протестні акції. Лідери 57 мусульманських держав закликали світ "визнати Державу Палестина" і Східний Єрусалим як її "окуповану столицю".

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Палестинці зі свого боку хочуть оголосити Східний Єрусалим столицею своєї держави.

Адміністративна столиця Ізраїлю зараз розташована в Тель-Авіві, а Палестинська національна адміністрація базується в Рамаллі.