План реагування ВООЗ на пандемію COVID-19 недофінансований – гендиректор організації

Гебреєсус: Попит настільки високий, що ВООЗ потребує негайного фінансування
Фото: ЕРА

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус заявив на брифінгу 17 травня, що програму реагування ВООЗ на пандемію коронавірусної інфекції COVID-19 недофінансували, і закликав донорів допомогти з фінансуванням.

Про це повідомляє сайт ВООЗ.

"У 2020 році донори зробили дуже щедрий внесок у стратегічний план готовності і реагування. Однак у 2021 році поточний план реагування недофінансовано, і більшість коштів донори виділяють для конкретних країн або напрямів. Це обмежує можливості ВООЗ щодо забезпечення гнучких і придатних для масштабування заходів у відповідь на гарячі точки, які виникають", – сказав Гебреєсус.

Отримання необхідного фінансування дасть змогу ВООЗ збільшити підтримку країн та ініціативу щодо прискорення доступу до заходів із боротьби з коронавірусом ACT Accelerator, пояснив він.

"ВООЗ реагує на сплеск захворюваності в Індії та інших гарячих точках. Однак наразі попит настільки високий, що ВООЗ потребує негайного фінансування", – підкреслив глава організації.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У травні 2021 року у ВООЗ заявили, що захворюваність і смертність від COVID-19 у світі вийшли на "неприйнятно високе" плато.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, у світі підтвердили 163,2 млн випадків коронавірусу, померло 3,38 млн осіб, а також зроблено 1,478 млрд щеплень проти COVID-19.