Геннадій Гудков: Не відкидаю, що Татарський загинув не від статуетки, а вибухівку заклав хтось у зовсім іншому місці

Татарський навряд чи міг бути ціллю українських спецслужб, вважає Гудков
Скріншот: Владлен Татарский / Telegram

Вибух у Санкт-Петербурзі (РФ), унаслідок якого загинув російський пропагандист Владлен Татарський, найімовірніше, організувала російська сторона. Блогер був не настільки значною фігурою, щоб задля його ліквідації українські спецслужби наважилися на ризиковану операцію на території РФ. Таку думку в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман висловив опозиційний російський політик, полковник ФСБ Росії у відставці Геннадій Гудков.

Бацман нагадала, що ліквідований військкор прославився фразою "Всіх уб'ємо, всіх, кого треба, пограбуємо, все буде, як ми любимо".

"Він цю фразу вимовив на прийомі у [президента РФ Володимира] Путіна. У кремлівському палаці", – уточнив Гудков.

Російський опозиційний політик заявив, що схиляється до "російської версії" вибуху.

"Тут абсолютно не б'ється українська версія. Ну, по-перше, дивіться: вибух стався незрозуміло від чого. Нібито від статуетки. Імовірно. Я не відкидаю. Але я також не відкидаю, що це спеціальна операція прикриття, а вибухівку заклав хтось у зовсім іншому місці", – припустив він.

Полковник ФСБ Росії у відставці пояснив, чому він уважно придивляється до цієї версії.

"Ну от звернули увагу? У цієї дівчини [Дар'ї Трепової, яку російські спецслужби заарештували за підозрою в теракті] беруть свідчення – вона каже: "Так, мене підставили, мене попросили подарувати статуетку. Я, звісно, не знала". Вона там справді сама на першому ряду сиділа і водночас, так би мовити, якщо справді в цій статуетці заклали вибуховий пристрій, її могло, там, і контузити, і поранити", – сказав Гудков.

На його думку, людина, яка знає, що зараз станеться вибух, "так спокійно не сидітиме, якщо тільки підривач не в кишені".

Політик звернув увагу на деталі зізнань Трепової.

"Потім коли її запитують: "Ну, а хто вам передав статуетку?" – вона каже: "А ось це я вам скажу трохи пізніше". Я в ці процедурні хитрощі Слідчого комітету зовсім не вірю. Чому я в них не вірю? Тому що вони спочатку кладуть мордою в багнюку, ламають руки, ноги, катують, не пускають адвокатів, проводять незаконні обшуки й усе що завгодно з людьми роблять – і нічого. А потім з'являється адвокат", – розповів він, вважаючи підозрілим, що цього разу Слідком відійшов від цієї практики.

Окрім того, заявив ексспівробітник ФСБ РФ, те, що відбулося, "дуже схоже" на операцію прикриття.

"Кафе належить [засновнику російської ПВК "Вагнер", яку визнали міжнародною злочинною організацією, Євгенові] Пригожину. Якщо розглядати версію, що якась радикальна, відморожена організація зробила це для того, щоб загострити ситуацію... Ну, Пригожин якраз із цих радикальних кримінальних організацій, які там готові щось загострювати. А чому не припустити, що цей вибуховий пристрій заклали у трибуну, а вся ця статуетка, усі ці дівчата, юнаки – вони лише операція прикриття?" – припустив Гудков.

До такого сценарію, вважає він, могли вдатися спецслужби або "відморожені радикальні організації", або це могли зробити "впливові друзі, які товаришували і з [підірваною 2022 року в машині російською пропагандисткою Дар'єю] Дугіною, і з цим хлопцем [відомим під псевдонімом Татарський]".

"Одна від вибуху загинула, другий загинув від вибуху. А може, вони там просто щось не поділили: якісь серйозні гроші, які пиляли відверто й самовіддано. Ми не знаємо", – зазначив політик.

Гіпотетично, наголошує Гудков, можна розглядати будь-яку версію ліквідації Татарського, але "український слід" він вважає найменш імовірним.

"Аж до того, що прилетіли інопланетяни і вирішили в такий спосіб залишити слід на Землі. Але що свідчить проти української версії? Проти української версії свідчить перше: калібр. Ну, перепрошую за висловлювання, рилом він не вдався на якусь серйозну фігуру, котра щось там зробила. Що, нікому було помститися чи що? Нікого було, так би мовити, піддати якійсь екзекуції? На жаль, не того калібру. Був би там якийсь значний воєначальник або міністр, посадова особа", – висловився опозиційний політик.

Організувати таку операцію на чужій території – це "жахливий ризик", вважає він.

"Заради чого? Заради якогось відмороженого хлопця, який, очевидно, хворий на голову, бо він то банк грабує, то йде на якусь війну, то раптом зробився якимсь блогером – мало не військовим кореспондентом? Ну не та постать, не та постать. На останньому місці український слід. Я там його не бачу", – резюмував Гудков.

Геннадій Гудков: Багато губернаторів готується до розвалу Росії, вони збагнули, що, прикриваючись безпекою регіону, зараз можна сформувати свою армію. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Татарський (справжнє ім'я Максим Фомін) – уродженець Макіївки Донецької області. Згідно з повідомленнями роспропаганди, він приєднався до бойовиків "ЛНР" 2014 року, коли РФ розпочала війну на Донбасі. Останнім часом був "військкором", вів Telegram-канал. 30 вересня 2022 року Татарський був у Георгіївській залі на виступі президента країни-агресора РФ Володимира Путіна, присвяченому спробі незаконної анексії частини територій України. Він записав звідти відео зі словами: "Усіх переможемо, усіх вб'ємо, усіх, кого треба, пограбуємо. Усе буде, як ми любимо", яке стало вірусним. Татарського занесли до бази сайта "Миротворець" як воєнного злочинця.

2 квітня 2023 року під час "творчого вечора" Татарського в кафе в Санкт-Петербурзі пролунав вибух. Татарський загинув, повідомляли про 32 потерпілих. Кафе, за даними "Фонтанки", раніше належало керівнику російської приватної військової компанії "Вагнер" Євгенові Пригожину.

Поліція затримала петербуржанку Дар'ю Трепову, яка, ймовірно, подарувала Татарському статуетку з вибухівкою.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що вбивство Татарського "є терактом", а до його планування можуть мати стосунок українські спецслужби. Національний антитерористичний комітет РФ також озвучив версію, що вибух, унаслідок якого загинув Татарський, – це нібито теракт, спланований спецслужбами України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що тема вбивства Татарського не входить до кола його інтересів. За словами глави держави, про те, що відбувається в Санкт-Петербурзі чи Москві, "має думати Росія".

Відповідальність за вибух узяло російське формування "Національна республіканська армія". В організації наголосили, що підготували вбивство "проти відомого підпалювача і пропагандиста війни" автономно, без участі іноземних структур, "тим паче спецслужб".

ФСБ РФ заявила 13 квітня, що теракт 2 квітня, унаслідок якого загинув Татарський, нібито організували "спецслужби України та їхня агентура", зокрема опозиціонери, які виїхали з РФ.