Генсек ООН заявив, що стурбований спробою захоплення влади військовими у М'янмі

Гутерріш прокоментував події у М'янмі
Фото: EPA
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що військовий переворот у М'янмі є "серйозним ударом по демократичних реформах".

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш стурбований проведеним у М'янмі військовим переворотом, який є серйозним ударом по демократичних реформах у країні. Про це 1 лютого повідомляють у заяві офіційного представника генсека Стефана Дюжаррика.

"Ці події є серйозним ударом по демократичних реформах у М'янмі", – ідеться в повідомленні.

Гутерріш також висловив "серйозну занепокоєність" у зв'язку з оголошенням про передання всіх законодавчих, виконавчих і судових повноважень військовим.

"Генеральний секретар ООН закликає військове керівництво поважати волю народу М'янми і дотримуватися демократичних норм", – зазначають у релізі.

Голова Генасамблеї ООН Волкан Бозкір у своєму Twitter також висловив стурбованість ситуацією у М'янмі.

"Закликаю до негайного звільнення затриманих політичних лідерів. Спроби підірвати демократію та верховенство закону є неприйнятними. Військові керівники мають дотримуватися демократичних норм і поважати державні інститути та цивільну владу", – заявив він.

1 лютого військові у М'янмі влаштували переворот, усунувши від влади уряд лауреата Нобелівської премії миру і лідера керівної партії "Національна ліга за демократію" (НЛД) Аун Сан Су Чжі. Уранці затримано також інших керівників партії НЛД і членів уряду.