Глава МЗС Австрії вважає, що санкції проти Росії не були ефективними

Кнайсль уважає, що єдиними санкціями, які дали результат, були спортивні санкції проти ПАР
Фото: EPA

Санкції проти Росії, уведені у 2014 році, не були ефективними, уважає міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль. Про це вона сказала в інтерв'ю австрійському виданню Kurier, яке вийшло 8 січня.

На запитання, чи вважає вона справедливими санкції проти РФ, міністр сказала, що "справедливість – не категорія політики".

Кнайсль уважає, що єдиними санкціями, які дали результат, були спортивні санкції проти ПАР.

За словами міністра, санкції проти РФ, спрямовані на газову і нафтову промисловість у глибоководному буровому районі Арктики, не були ефективними, адже восени 2014 року ціна на нафту впала більше ніж на 70%.

Росія після незаконного референдуму 16 березня 2014 року анексувала Крим і Севастополь, у квітні того самого року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У зв'язку із цими подіями західні країни, зокрема США, Канада, Японія та держави Євросоюзу, увели санкції стосовно Росії. Їх кілька разів продовжували і посилювали.

Санкції проти ПАР увела Генасамблея ООН у 1968 році, щоб змусити владу цієї країни провести демократичні політичні реформи і відмовитися від системи сегрегації за расовою ознакою – апартеїдом. ООН закликала до обмеження економічних, фінансових і транспортних зв'язків із режимом ПАР, а також створила спеціальний Комітет проти апартеїду. У 1963 році ООН закликала встановити ембарго на військові постачання, а в 1968 році розширила список санкцій, додавши до них рекомендації щодо згортання зв'язків із ПАР у сфері культури, освіти та спорту.