Глава МЗС Австрії заявив, що Європа не має піддаватися на "спроби шантажу" РФ щодо газу

Шалленберг заявив, що залежність Австрії від російського газу знижено з 80% до 50%
Фото: EPA
Президент РФ Володимир Путін намагається шантажувати Європу постачанням газу, але на це не можна піддаватися. Про це заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг в інтерв'ю Ö1-Mittagsjournal 17 вересня.

За його словами, Австрія готова до всього, особливо в умовах дедалі ближчого браку постачання газу взимку. Він додав, що залежність країни від російського газу знижено з 80% до 50%.

Шалленберг заявив, що нещодавно Путін провів "чіткий зв'язок" між постачанням російського газу і санкціями.

"Це спроба шантажу. Щойно ви піддастеся шантажисту, він спробує знову", – сказав міністр.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну 24 лютого країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти й газу і шукати їм альтернативу.

23 березня президент РФ Володимир Путін заявив про рішення перевести оплату за постачання російського газу до "недружніх" країн у російські рублі. У Кремлі додали, що не постачатимуть газу до країн, які відмовилися платити в рублях.

У червні "Газпром" різко скоротив постачання газу до Європи.

На тлі скорочення постачань російського газу "Північним потоком" до 20% від потужності трубопроводу Європейська комісія розробила план енергонезалежності від постачань із Росії, який передбачає скорочення використання газу в країнах ЄС на 15% до наступної весни.

5 вересня газета Financial Times повідомила, що Єврокомісія підготувала два можливі варіанти обмеження цін на газ з Росії. Згідно з проєктом, розглядають можливість обмежити ціну на весь імпорт із РФ або для певних країн (залежно від ступеня їхньої енергетичної незалежності).