Голова МЗС Німеччини обстоює міжнародне розслідування хімічної атаки в Сирії

Габріель заявив про важливість безперешкодного доступу до місця хімічної атаки в Сирії міжнародних експертів
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель зазначив, що вважає відповідальним за хімічну атаку в Ідлібі режим президента Сирії Башара Асада.

Голова Міністерства закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель вимагає провести розслідування хімічної атаки в Сирії із залученням міжнародних експертів. Про це він розповів у інтерв'ю німецькому виданню Bild am Sonntag.

За словами німецького міністра, важливо, щоб ООН та експерти Організації із заборони хімічної зброї отримали безперешкодний доступ і змогли провести свої дослідження на місці хімічної атаки в Сирії. 

Він також зазначив, що вважає відповідальним за хімічну атаку в Ідлібі режим президента Сирії Башара Асада.

Крім того, Габріель висловив стурбованість, що ескалація ситуації в Сирії може призвести до зростання напруженості між США та Росією.

4 квітня в Сирійській обсерваторії з прав людини повідомили, що після авіанальотів на місто Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідлібі загинуло 58 осіб, зокрема 11 дітей. У деяких жертв бомбардування є симптоми, що свідчать про застосування хімічної зброї. Дитячий фонд ООН підтвердив загибель 27 дітей.

Міжнародне співтовариство засудило застосування хімічної зброї. Рада Безпеки ООН зібралася на екстрене засідання, яке завершилося без ухвалення резолюції, оскільки представники Росії та Китаю заявили, що необхідності в ній немає.

7 квітня США завдали ракетного удару по авіабазі урядових військ Сирії. У Пентагоні уточнили, що повідомили російські війська про удар. Наказ про атаку віддав президент США Дональд Трамп.

Рішення Трампа стало відповіддю на застосування військами Асада хімічної зброї у провінції Ідлібі під час атаки 4 квітня, заявили в міноборони США.

В армії Асада заявили про шість загиблих унаслідок атаки, в Сирійській обсерваторії з прав людини – про чотири.