Глава МЗС Великобританії Клеверлі може замінити Воллеса на посаді міністра оборони – ЗМІ

Воллес сказав, що хоче більше часу проводити зі своєю сім'єю
Фото: EPA
Міністр оборони Великобританії Бен Воллес не претендуватиме на свою посаду під час наступних перестановок у кабінеті міністрів прем'єр-міністра Ріші Сунака й покине уряд. Про це йдеться в матеріалі Daily Mail, опублікованому 17 липня.

Перестановки в уряді очікують до вересня.

За місце глави міністерства оборони боротимуться міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі й заступник міністра внутрішніх справ Том Тугендхат, повідомляє The Times.

Водночас міністерство закордонних справ замість Клеверлі може очолити колишня міністерка зовнішньої торгівлі Енн-Марі Тревельян, повідомляють ЗМІ.

Як пише Daily Mail, Воллес уже проінформував Сунака про свій намір покинути кабінет міністрів. Він сподівався зробити це влітку. Воллес, як і раніше, підтримує Сунака й уряд, і те, що він піде, не пов'язано з поточними проблемами Консервативної партії, зазначає ЗМІ.

Як наголошує видання, Воллес відіграв головну роль у реагуванні на вторгнення країни-агресора Росії в Україну і був близьким союзником експрем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона.

У коментарі The Sunday Times Воллес сказав, що однією з причин того, що він іде з політики, є бажання проводити більше часу зі своєю сім'єю, зокрема із трьома дітьми. На запитання, що він робитиме далі, він відповів, що "був би дуже радий піти працювати в бар" або "просто зайнятися чимось зовсім іншим". Він зазначив, що почав політичну кар'єру 1999 року в Шотландському парламенті і "провів понад сім років із трьома телефонами біля ліжка".

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову й гуманітарну допомогу. Згідно з даними уряду Великобританії, у 2022 році Сполучене Королівство надало Україні військову допомогу на £2,3 млрд, це більше, ніж "будь-яка інша країна, окрім США".

Виступаючи на Мюнхенській конференції в лютому 2023 року, Сунак підкреслив, що Великобританія стала першою країною у світі, яка заявила про надання танків Україні, розпочне навчання пілотів і морських піхотинців.

За даними ЗМІ, Байден заблокував кандидатуру Воллеса на посаду генерального секретаря НАТО, тому що Великобританія просувала підготовку українських пілотів на F-16 без схвалення США.

Воллес 14 липня заявив, що "підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно".