Глава МЗС Великобританії заявив, що танки можуть стати частиною наступного етапу військової допомоги Україні

Великобританія й далі розвиватиме підтримку України, щоб "забезпечити її ефективність", зазначив Клеверлі
Фото: EPA
Великобританія надає Україні таке військове обладнання, яке здатне "завдати вирішального удару по російських цілях на відстані".

Про це 5 січня на спільній пресконференції із главою МЗС ФРН Анналеною Бербок заявив міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі, його цитує The Independent.

За словами Клеверлі, влада Великобританії продовжить контакти з українцями "про те, що їм потрібно для наступного етапу їхньої самооборони", – "ми й далі працюватимемо з нашими міжнародними партнерами, щоб забезпечити це".

Главу МЗС запитали, чи приєднається Великобританія до інших країн у постачанні бойових броньованих машин в Україну.

Танки "цілком можуть бути частиною цього [наступного етапу]", відповів Клеверлі.

Він додав, що те, як Великобританія підтримувала українців, "змінювалося з розвитком конфлікту", і Лондон і далі розвиватиме цю підтримку, щоб "забезпечити її ефективність".

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову та гуманітарну допомогу. 2022 року Великобританія надала Україні військову допомогу більше ніж на £3 млрд, розповідав прем'єр Ріші Сунак під час візиту до Києва 19 листопада.

Коментуючи рішення Франції передати Україні колісні танки та БМП, президент Володимир Зеленський заявив 4 січня 2023 року, що це "дає чіткий сигнал усім нашим партнерам" – "немає зараз жодної раціональної причини того, що Україні досі не постачалися танки західного зразка".

5 січня президент США Джо Байден провів телефонну розмову з канцлером ФРН Олафом Шольцом. За її підсумками стало відомо, що США передадуть Україні БМП M2 Bradley, а Німеччина  БМП Marder.