Голова Пентагону анонсував швидку відповідь США на створення Росією крилатих ракет

За словами Меттіса, порушення Росією угоди  "предмет дуже серйозного занепокоєння"
Фото: EPA

Міноборони США продовжує консультації із союзниками та вивчає подальші варіанти дій щодо порушення Росією Угоди про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, повідомив голова оборонного відомства США Джеймс Меттіс.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що незабаром у США ухвалять рішення, як саме реагувати на порушення Росією Угоди про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Про це він сказав 31 березня під час прес-конференції в Лондоні з британським колегою Майклом Феллоном, повідомляє Reuters.

Він зазначив, що міноборони США продовжує консультації із союзниками та вивчає подальші варіанти дій щодо порушення угоди. За словами Меттіса, ця проблема – "предмет дуже серйозного занепокоєння".

Феллон додав, що очікує на "більш формальну відповідь" США. Він зазначив, що НАТО також має вжити заходів щодо порушення.

Видання The New York Times у середині лютого 2017 року повідомило, що, попри протести з боку американських посадових осіб, Росія таємно створює нові крилаті ракети, порушуючи Угоду про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписану 1987 року, яка поклала край холодній війні.

8 грудня 1987 року у Вашингтоні (США) президент СРСР Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган підписали безстрокову Угоду про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Учасники договору зобов'язалися не виробляти, не випробувати та не створювати балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (від 1 тис. км до 5,5 тис. км) та малої (від 0,5 тис. км до 1 тис. км) дальності.