Глава Пентагону назвав Росію та Китай стратегічними супротивниками США

Меттіс уважає, що дії Росії і Китаю порушують регіональну та глобальну стабільність
Фото: EPA

Росія та Китай намагаються створити світ, який відповідатиме їхнім авторитарним моделям, заявив глава міністерства оборони США Джеймс Меттіс.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс звинуватив Китай і Росію у втручанні у внутрішні справи інших держав. Про це йдеться у письмовій заяві Меттіса, оприлюдненій комітетом із питань збройних сил Палати представників Конгресу США.

Китай і Росія вирішили бути стратегічними супротивниками США. Вони прагнуть створити світ, який відповідатиме їхнім авторитарним моделям, і застосовують право вето щодо економічних, дипломатичних рішень і рішень у сфері безпеки інших країн“, – уважає Меттіс.

Він зазначив, що такі дії порушують регіональну та глобальну стабільність.

Крім того, Меттіс назвав "невирішеною проблемою" ядерні амбіції деяких держав, зокрема Росії, Китаю та КНДР. “Глобальний ядерний тероризм і досі є відчутною загрозою“, – додав він.

У документі йдеться, що Росія неодноразово порушувала договір про ліквідацію ракет малої і середньої дальності, що “підірвала впевненість Вашингтона у надійності РФ“.

18 грудня 2017 року президент США Дональд Трамп презентував нову стратегію національної безпеки Сполучених Штатів. У документі Росію віднесено до держав, які загрожують безпеці США, через бажання Москви “сформувати світ, протилежний американським цінностям“.